Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е превзета Бастилията?

14 юли 2022, 06:55 часа

Деня на Бастилията е националният празник на Франция, който се чества всяка година на 14 юли. На този ден през 1789 година разгневените французи успяват да окупират крепостта, а малко по-късно и да я разрушат. Камъните, които са останали от Бастилията, са били ползвани за строежи на сгради и мостове в околността. С превземането на Бастилията се поставя началото на Френската революция.

Сградата представлявала средновековна крепост и затвор. Именно тя се е превърнала в символ на деспотичната кралска власт.

Когато Бастилията е била превзета, в нея е имало едва седем затворници. Крепостта е построена през 1382 година. Не след дълго сградата се превръща в затвор за политически затворници. Не са малко знаменитостите, които са били затваряни в Бастилията. Сред тях са: Ларошфуко, Пиер де Бомарше, Маркиз дьо Сад, Никола Фуке и много други.

Причината за превземането на крепостта са били слухове, че намеренията на краля са да разпусне Учредителното събрание. В същото това време кралски войски заемат позиция край Париж.

Щурмът продължил едва 4 часа. Началникът на крепостта бил пленен, а затворниците – освободени.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес