Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да се къпем - сутрин или вечер? Топ дерматолозите са категорични

17 април 2023, 19:33 часа

Сутрешното или вечерното вземане на душ е по-полезно? Ако се оставят настрана предпочитанията, какво казва науката по този въпрос?

Къпането в повечето случаи е въпрос на навик. Някои предпочитат да си хвърлят студен душ още след ставане от сън. Това със сигурност ободрява, а и денят стартира с приятното усещане за свежест.

Други пък залагат на вечерното къпане и топла вана, за да заспят по-бързо и да отмият натрупаната мръсотия, прилепнала към кожата. Трети пък минават през банята и сутрин, и вечер.

При всички случаи обаче душът и ваната имат едно много важно качество – те носят чувство за лекота не само на тялото, но и на душата.

Водата е великолепен начин да се отпуснем и релаксираме. Освен това тя ни тонизира и ни дава увереност, че сме чисти и сме се погрижили както трябва за себе си.

Учени отговарят на звездите: Вреди ли на тялото липсата на често къпане?

Експертите имат противоречиви тези за това кога е полезно да се къпем. Вечерно или сутрешно къпане да изберем?

Американски дерматолози посочиха ползите от вечерния и сутрешния душ и заключиха, че къпането вечер е по-полезно.

Душът рано сутрин освежава и подобрява работоспособността, докато вечерният подобрява качеството на съня, тъй като регулира телесната температура. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото. 

Ще се разболеем ли от къпане със студена вода или не?

Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола - стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите. 

"Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди.

Освен това вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите.

Дерматолозите съветват да се вземат кратки душове и то с хладка вода. Освен това е препоръчително поне два пъти седмично да си взимате студен душ. Това, макар и за някои екстремно изживяване, ще ви направи по-дейни и енергизирани, и ще ви отърве от депресията.

Страхотна идея е през уикендите да се поглезите и с ароматна вана, в която сте сложили етерични масла. Със сигурност след това ще се почувствате като преродени.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес