Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-старото училище в България?

10 април 2022, 14:10 часа

В България няколко училища могат да се похвалят с вековна история, дълъг път през науката, хиляди ученици, попили от тях знания, за да станат мъдри и стойностни хора. Вековната история е показател за значимостта и успеха на тези училища и учителите, превели децата по пътя на знанията, за ценността и неотменното им място, за това, че е важно да ги съхраним и да просъществуват. Подобна история е повод за гордост и на ръководството на училищата, и на персонала, и на възпитаниците.

Най-старите професионални училища в България

В България училищата, дали професия на хиляди българи, с най-стара история, създадени преди почти 2 века са:

  • Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канет“ в Русе, създадена през 1883 година.
  • Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен, създадена през 1883 година.
  • Професионална гимназия по селско стопанство в Садово, създадена през 1883 година.
  • Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов, създадена през 1883 година.

Макар историята им да започва през 1883 година, има професионално училище, давало знания, професия и хляб  десетилетия по-рано – „Ангел Кънчев“.

Най-големият град в света

Кое е най-старото училище в България?

Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ – Образцов чифлик, Русе отваря врати през 1865 година и това я прави най-старото училище в България, което е професионално.

През 1835 година, 30 години по-рано, в Габрово, поддържано с помощта на дарителски фонд, създаден от Васил Априлов, отваря врати първото светско взаимно училище на новобългарско език в България – Априловското училищ,. Неофит Рилски е учителят, посрещнал първите учениците. Името на училището е посветено на основателя му – Васил Априлов, който заменя килийното обучение с взаимноучителната метода. През 1872 година училището става гимназия, а от 1881 година носи гордо името на своя благодетел. Национална Априловска гимназия е наследник на Априловското училище и повод за гордост за възпитаниците си. През 2022 година тя отпразнува 187 години от създаването си, което я прави най-старото училище в България. Сградата на Националната Априловска гимназия е дело на Уста Генчо Кънчев и през 1979 година е обявена за паметник на културата от национално значение.

Две години по-късно – през 1837 година в града, център на възраждане на българския дух и култура, отваря врати най-старото училище в България, което е обществено. В „Св. Св. Кирил и Методий“ първите ученици се обучавали от една от най-значимите личности на Българското възраждане – Неофит Рилски.

По отношение на висшето образование най-старото училище в България е на почти век и половина. Националният военен университет „Васил Левски” се гордее със своята 143-годишна история. На 6 септември в Пловдив капитан Н. Флейшер издава Заповед № 1 по Софийското военно училище. Датата е рождена за военен университет „Васил Левски” и от този ден е поставено началото на неговото летоброене. От 1878 г. до днес Военното училище подготвят 142 випуска млади офицери – гръбнак на армията ни.

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес