Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-голямото съкровище, намирано в България?

01 септември 2023, 14:00 часа

Стратегическото местоположение на земите ни – на кръстопът, фактът, че са били населени още в древността и разнообразието от събития, които са се случили тук, водят съвсем естествено до богата история на страната ни и до множеството съкровища, открити при археологически разкопки у нас или съвсем случайно – при започване на строежи или на ремонти на инфраструктурата, при обработване на земеделска земя или чрез целенасочено търсене – от иманяри.

Част от тези съкровища, представляващи безспорно исторически и културен извор и ценност, са не само от национално значение, но и от международно. Кои са най-популярните и значими съкровища, извадени от недрата на земята ни, и кое е най-голямото съкровище в България?

Най-голямото съкровище в България

Съкровища от различни цивилизации, съдържащи златни и сребърни предмети, монети и други ценности, са открити в територията на днешна България. Те са част от културно-историческата ни памет, от древната история на земите ни. Когато обсъждаме кое е най-голямото от всички несметни съкровища, откривани в България, следва да уточним дали говорим за златно или за сребърно съкровище, както и на коя цивилизация е принадлежало.

По следите на най-голямото съкровище на тамплиерите или инките

Независимо от неговия размер всяко съкровище разказва история, разкрива тайни и загадки, осветлява миналото и ни дава нова представа за света преди нас, доказва, че земите ни са били заселени хилядолетия преди Христа и то от цивилизации, които обработвали злато и сребро, притежавали мощ, богатства и власт. Всяко съкровище е част от културата ни и е безценно като историческа стойност, поради което се съхранява в музеите, а иманярството се преследва от закона.

  • Най-голямото тракийско златно съкровище, откривано на територията на България, е Вълчитрънското съкровище, състоящо се от 13 съда, тежащи почти 13 килограма, за които се е считало, че са използвани в религиозни ритуали. Съкровището е открито в земи, засадени с лозя, край село Вълчитрън, чието име носи. Откритието е случайно, като собственикът на лозята дълго пазел откритието в тайна, поради страх археолозите да не съсипят реколтата му. В историческия музей в Плевен може да видите копие на това съкровище, а оригиналът се съхранява и излага в Археологическия музей в София.
  • Най-голямото тракийско сребърно съкровище в България е Рогозенското. През 1986 година в землището на село Рогозен край Враца са открити 165 сребърни предмета – внушителна бройка, която прави откритието най-голямото съкровище в България, което е от сребро и е с тракийски произход. Счита се, че тези предмети са част от наследството на тракийски владетелски род, тъй като е установено, че са изработени на различни места и през различни времена. Към момента това е и най-голямото съкровище в България като цяло, но не е изключено бъдещето да ни изненада.
  • Край Разград е открито най-голямото към момента съкровище у нас от монети – 835 златни монети от 5 век с общо тегло от 4 килограма.

Злато, сребро, диаманти: "Най-ценното съкровище в историята на човечеството"

Най-старото съкровище в България

Интересна тема представлява и тази кое е най-старото съкровище в България, тъй като то се оказва най-старото в света – факт, който красноречиво разкрива страната ни като люлка на просперитет и доказва още веднъж, че теpитopиятa нa днeшнa Бългapия e билa oбитaвaнa oт мoгъщи цивилизaции. Най-старото съкровище в  света е открито край Варна и е известно по света като „Съкровището на Варненския халколитен некропол“.

Датира от 5 век пр.Хр. и представлява обработено злато с безценна историческа стойност – няколко хиляди предмета, сред които сечива на труда, бижута, фигури на животни и други златни предмети, както и изделия от камък, мед и керамика, разкриващи тайни за цивилизациите, населявали земите ни хилядолетия преди Христа. Съкровището става достояние на света едва през 1972 година, когато е открито в енеолитен некропол край Варна, и поставя въпроса за древните цивилизации, които преди траките са населявали земите на днешна България. Археологическият музей във Варна е дом и пазител на това уникално съкровище, като поради възрастта му и поради факта, че е най-старото съкровище на света, то често пътува извън страната и е излагано в редица световно известни музеи по света.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес