Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клуб „5 часа“: Какво се случва с тялото ви, ако станете толкова рано?

28 юли 2024, 17:00 часа

През последните години тенденцията, наречена „Клуб 5 часа“: става все по-популярна в социалните мрежи. Тази тенденция привлича вниманието на тези, които вярват, че ранното събуждане води до по-продуктивен и по-здравословен начин на живот. Тази тенденция предполага, че събуждането в 5 сутринта ви позволява да започнете деня си с бягане, питателна закуска и продуктивна работа. Въпреки това, преди да следвате тази тенденция, трябва да разберете как ранното събуждане може да повлияе на вашето здраве и дали е подходящо за вас.

Какво се случва с тялото ви, когато станете в 5 сутринта

·       Риск от нарушения на съня

Ако тялото ви не е свикнало да става в 5 сутринта, може да нарушите естествения си режим на сън. Важно е да запомните, че REM сънят, който играе ключова роля за възстановяването на мозъка, може да настъпи рано сутрин. За всеки човек тази фаза настъпва по различно време в зависимост от генетиката и вътрешния биологичен ритъм. Ако сте нощна птица, която предпочита да си ляга късно, REM сънят може да съвпадне с времето, в което трябва да станете. Липсата на достатъчно от тази важна фаза на съня може да доведе до хронична умора и когнитивен спад.

Как да се преборим с ранното ставане сутрин и киселото настроение

·       Психично здраве и емоции

Липсата на сън може да повлияе негативно на вашето психично здраве. Когато мозъкът не си почива достатъчно, това може да доведе до претоварване, лошо настроение и проблеми с паметта. Постоянната липса на сън прави мозъка по-податлив на външни стимули, което може да допринесе за развитието на депресия и неврози. Освен това, пониженото качество на съня е свързано с риска от психични разстройства като тревожност и депресия.

·       Когнитивна функция и риск от болестта на Алцхаймер

Сънят играе важна роля в детоксикацията на мозъка и обработката на информация. По време на сън бета-амилоидният протеин помага за предотвратяване на натрупването на вредни вещества, свързани с болестта на Алцхаймер. Ако не спите достатъчно, когнитивната ви функция може да намалее и рискът от развитие на невродегенеративни заболявания се увеличава.

Ползите и вредите от ранното събуждане

·       Как да намерите своя идеален график за сън

Идеалното време за ставане зависи от вашата генетика и личност. Ако ранното събуждане работи за вас и ви носи полза, това може да бъде здравословен навик. Ако обаче тялото ви не е готово за такъв режим, важно е да си изработите индивидуален режим на сън, който да отговаря на вашите биологични ритми. Опитването на различни рутини, осъзнаването на това как се чувствате и не самоунижението при неуспех е част от процеса на намиране на най-добрата рутина за вашето здраве и благополучие.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес