Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво задължително има във всяка водка?

10 ноември 2023, 14:00 часа

Какво е водка: формула и състав

C2H5OH 40% + H2O 60% - точно така изглежда химическата формула на стандартната водка. Традиционното съотношение на алкохол и вода е резултат от опит и някои бюрократични подобрения.

Първоначално, преди изобретяването на алкохоломери, силата на напитката се е измервала чрез отгряване. Помните ли първото име на водката - „горещо вино“? Просто го подпалваха виното и ако половината обем изгори, тогава силата на така нареченото „полуизгаряне“ е било 38% алкохол по обем.

Как и от какво се прави водка?

Ако говорим за основния процес на производството на водка по опростен начин, тогава всичко е просто: ректифицираният (без примеси) алкохол се разрежда с пречистена вода. Но всяко производство има свои собствени тайни и характеристики. Факт е, че водката, за разлика от уискито, коняка и други силни напитки, не е дестилат, а ректифициран продукт.

Какво се случва, когато пиете водка всяка вечер?

Какво задължително има във всяка водка?

Водката е най-„чистата“ напитка, която има само алкохол + вода. Водката не може да се контролира по произход, какъвто е случаят с коняка от френския департамент Шарант или шампанското - вино от региона Шампан. Много страни по света имат собствена водка, така че не е обичайно да се говори за обща технология, тя се променя, както и силата, в зависимост от традициите и законодателството. Но можете да опитате да идентифицирате някои общи характеристики.

Водката е алкохолна напитка със съдържание от 37,5% до 56%, произведена чрез обработка на водно-алкохолна смес със специални сорбенти със или без добавяне на нелетливи компоненти (например ароматни алкохоли).

Всички видове водка могат да бъдат разделени на две големи групи: класически и специални. Но ето характеристиките, общи за всяка водка:

1.       Най-често водката се основава на зърнени и картофени алкохоли, които се класифицират според степента на пречистване: основен, екстра, луксозен и алфа.

2.       Водата за водка обикновено се взема от естествени източници, като преди това е пречистена.

3.       Като филтърни елементи се използват въглища, специален пясък, сребро и понякога дори скъпоценни камъни, смлени на прах.

От какво се прави истинската водка?

Специалните водки се различават от класическите по това, че съдържат ароматни алкохоли. Неправилно е да се каже, че специалните водки са напоени с билки, подправки, горски плодове, тъй като в този случай това вече не са водки, а тинктури. Ароматният алкохол е продукт на дестилация на алкохолна инфузия на някакъв компонент, например билки (канела, мента, риган или други). Тоест, етеричните маслени суровини се дестилират от алкохолната инфузия на тези билки, които се добавят към водката.

За смекчаване на вкуса към водката може да се добави захарен сироп (от глюкоза или фруктоза), мед и аминокиселини. Всички тези добавки са начин да разнообразите вкуса и да придадете характер на определена напитка. В крайна сметка всъщност смесите от висококачествен ректифициран алкохол и добре пречистена вода не трябва да имат значителни разлики във вкуса.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес