Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво забранява КНДР - вижте една подробна класация

29 ноември 2017, 16:16 часа

Ракетните и ядрените опити на Северна Корея привличат все по-често вниманието на света към последния истински бастион на комунизма. Затова и сайтът Bright Side реши да публикува класация с нещата и продуктите, които КНДР забранява на своя територия. Класацията определено е опит да има разведряване по може би най-опасната тема в международните отношения. И така, отзад-напред:

16. Западна мода. Специално забраната за дрехи в западен стил е особено строга за двете провинции, които граничат с Китай.

15. Кока-кола. Има данни, че все пак продажба на кола в КНДР има, но произведена в Китай.

14. Прически само в определен стил. Има си списък как трябва да изглеждат севернокорейците, като за жените са позволени 18 прически, а за мъжете – 15.

13. Тампони и дамски превръзки за еднократна употреба. Може да се ползват само такива за многократна употреба.

12. Презервативи. Няма как да е иначе, след като КНДР категорично е против политика за контролиране на раждаемост.

11. Частна собственост. Всичко принадлежи на държавата, разбира се. Все пак вече има наченки на по-либерално законодателство в тази посока, особено след като севернокорейците намират постоянно начини да продават недвижими имущество.

10. Дизайнерски обувки. Няма начин, освен ако не сте близо до границата с Китай – там може и да намерите китайски обувки с високи токчета.

9. Коледна елха. В КНДР религиите са строго забранени.

8. Старбъкс. Стимулира се само местното производство и местната търговия!

7. Кабелна телевизия. В КНДР има само 4 телевизионни канала.

6. Западни списания. По принцип няма каквито и да е лайфстайл списания, а когато има 4 телевизионни канала, няма как да се очаква нещо различно и при печатните издания.

5. Безжичен мобилен интернет и възможност за международни телефонни обаждания. За севернокорейците е ясно – само 1 млн. от 15 млн. имат мобилен телефон и не може да звънят в чужбина. Чужденците могат да го правят, но след като си купят специална предплатена карта.

4. Билети за музикални концерти. Чуждестранни музикални групи почти не се допускат в КНДР. Имаше все пак изключение – през 2015 година, за словенската група Laibach, която изнесе концерт в Пхенян.

3. Продуктите на Apple. За западните компании е ясно, но КНДР има собствени персонални компютри.

2. Спортни коли. Непозволена луксозна стока, но главно заради санкциите на ООН и ЕС.

1. Екскурзии зад граница. Тук е пределно ясно – ако видят света навън, кой знае колко обикновени севернокорейци ще се върнат обратно ...

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес