Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направим, ако счупим термометър с живак вкъщи

01 ноември 2021, 10:20 часа

Никога не използвайте прахосмукачка за почистване на живак. Прахосмукачката ще увеличи експозицията.

Никога не използвайте метла за почистване на живак. Тя ще раздели живака на по-малки капчици и ще ги разпространи.

Никога не изливайте живак в канализацията. Може да се забие в тръбите и да причини бъдещи проблеми по време на ремонт. Ако се изхвърли, това може да причини замърсяване в септични ями или пречиствателни станции.

Никога не позволявайте обувките ви да бъдат замърсени с живак. Замърсеното облекло също може да разпространи опасното вещество.

Не позволявайте на никого да минава през живака по пътя към изхода. Уверете се, че в района няма домашни любимци. Отворете всички прозорци и врати, които гледат навън; затворете всички врати, водещи към други части на къщата.

НЕ позволявайте на децата да ви помагат да почистите разлива.

Живакът може лесно да се почиства от следните повърхности: дърво, паркет, плочки и други подобни гладки повърхности.

Ако разливът е върху килим, завеси, тапицерия или други абсорбиращи повърхности, тези замърсени предмети трябва да се изхвърлят в съответствие с методите за изхвърляне, описани по-долу. Просто изрежете и отстранете засегнатата част от замърсения килим за изхвърляне.

Предмети, необходими за почистване на малък разлив на живак:

чанти с цип

чували за боклук

гумени, нитрилови или латексови ръкавици

кухненска хартия

картон

капкомер

тиксо или крем за бръснене и малка четка

фенерче

сяра на прах (по избор)

Инструкции за почистване на разливи на живак:

Сложете ръкавици. Ако има парчета счупено стъкло или остри предмети, вземете ги внимателно. Поставете ги върху кухненска хартия. Сгънете я и я поставете в торбичка с цип. Затворете торбата.

Идентифицирайте видимите капки живак. Използвайте картон, за да съберете капчиците. Използвайте бавни метещи движения, за да предотвратите неконтролируемия живак. Вземете фенерче, задръжте го под нисък ъгъл близо до пода в затъмнена стая и потърсете още ярки капки живак, които може да са залепнали на повърхността или в малки напукани области на повърхността.

Използвайте капкомер, за да събирате капките живак. Бавно и внимателно поставете живака върху влажна кухненска хартия. Съхранявайте кухненската хартия в торбата с цип и я затворете. Не забравяйте да етикетирате чантата според указанията на местната здравна или пожарна служба.

След като отстраните по-големите капчици, поставете крем за бръснене върху малката четка и „потупайте“ засегнатата област, за да съберете по-малките, по-трудно забележими капчици.

Не е задължително да използвате прахообразна сяра за абсорбиране на капчици, които са твърде малки, за да се видят.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес