Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако глътнете дъвка?

10 юни 2021, 09:22 часа

Още от детството знаем, че дъвките не трябва да се гълтат. Съществуват куп митове, свързани с това. 

Един от тях гласи, че на храносмилателната система ще са необходими цели 7 години, за да преработи погълнатата дъвка. Колкото и абсурдно да звучи, факт е, че не е прието дъвките да се гълтат и всички се пазим от това.

Но какво всъщност се случва, ако погълнете дъвка?

Разграждането на храната, която приемаме, започва още в нашата уста. Това се дължи на съдържанието на ензими в слюнката.

Протеините и ензимите в стомаха ни разграждат храната допълнително, така че тя да достигне до нашите черва в готов за усвояване вид. Това, което не се усвоява, се отделя като отпадък заедно с други отпадни продукти от храносмилателния тракт.

Но дъвките не се разграждат, колкото и да ги дъвчем. Просто те не са подходящи за нашата храносмилателна система.

Американската асоциация за контрол на храните и лекарствата класифицира дъвките като „негодни за консумация“. Основният им недостатък е, че те съдържат гума, която не се абсорбира от тялото ни.

От друга страна храносмилателният ни тракт притежава механизъм за изхвърляне на необработените продукти. Това се случва чрез мускулните контракции, които задвижват храната в червата.

Но дъвката не се разгражда и това води до значително повишаване на количеството на неразградени продукти, още повече че приемаме такива и чрез храната. В случая е възможно възникването на чревна обструкция, която може да стопира целия храносмилателен процес. Оплакването протича със симптоми като коремна болка и запек. Но това се случва изключително рядко.

Ако погълнете дъвка, вероятно няма да ви се случи нищо лошо, но все пак се постарайте това да не се случва.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес