Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ни, ако правим по 10 клякания на ден

11 октомври 2023, 11:25 часа

Правенето на 10 клека дневно може да изглежда като скромна тренировка, но всъщност може да има няколко положителни ефекта върху тялото ви с течение на времето. Клековете са комбинирано упражнение, което е насочено към множество мускулни групи, което ги прави ефикасно и ефективно допълнение към ежедневната ви рутина.

Ето какво можете да очаквате да се случи с тялото ви, ако правите по 10 клека на ден:

Повишена сила на краката: Клекът работи предимно с мускулите на краката, включително четириглавия бедрен мускул, сухожилията и прасците. С течение на времето това може да доведе до увеличаване на силата на краката, което улеснява ежедневните дейности като ходене, изкачване на стълби и носене на покупки.

Тонизирани седалищни мускули: Клекът е известен със способността си да оформя и тонизира седалищните мускули. Постоянното изпълнение на клекове може да помогне за повдигане и стягане на седалищните ви части, като ви придаде по-изваян вид.

Тези 4 неща се случат, ако правите по 100 клека на ден (ВИДЕО)

Стабилност на ядрото: Въпреки че клякането е насочено основно към долната част на тялото, то ангажира и мускулите на ядрото, които стабилизират гръбначния стълб по време на движението. Това може да доведе до подобряване на силата и стабилността на ядрото.

По-добра стойка: Клекът насърчава по-добрата стойка чрез укрепване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Тъй като стойката ви се подобрява, може да изпитвате по-малко болки във врата, раменете и долната част на гърба.

Подобряване на равновесието: Клякането изисква баланс и координация, което може да ви помогне да развиете по-добро равновесие с течение на времето. Това е особено полезно с напредването на възрастта и може да намали риска от падания.

Повишена гъвкавост: Редовното изпълнение на клекове може да подобри гъвкавостта на тазобедрените стави и глезените. Този увеличен обхват на движение може да подобри цялостната ви подвижност и да намали риска от травми.

Подобряване на кръвообращението: Всяка форма на упражнение може да стимулира кръвообращението. Кляканията не са изключение; те могат да помогнат за подобряване на кръвообращението, което може да доведе до по-добро доставяне на кислород и хранителни вещества до мускулите и до подобряване на цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Изгаряне на калории: Въпреки че правенето на 10 клека на ден само по себе си няма да доведе до значително изгаряне на калории, включването им в рутинната ви програма може да допринесе за по-активен начин на живот и да ви помогне да контролирате теглото си с течение на времето.

30-дневното предизвикателство с клекове

Подобряване на настроението: Упражненията освобождават ендорфини, които са естествени средства за подобряване на настроението. Дори кратките ежедневни клякания могат да помогнат за намаляване на стреса, тревожността и да подобрят цялостното ви усещане за благополучие.

По-добра костна плътност: Упражненията с тежест, като клековете, могат да допринесат за укрепване на костите. С течение на времето това може да намали риска от остеопороза и фрактури, особено при по-възрастните хора.

Важно е да се отбележи, че макар правенето на 10 клека дневно да носи тези ползи, това е само отправна точка. За да забележите по-значителни промени в тялото и физическата си форма, може да се наложи постепенно да увеличите броя на клековете или да включите допълнителни упражнения в рутинната си програма. Винаги помнете да използвате правилна форма, за да избегнете наранявания, и ако имате някакви основни медицински състояния или притеснения, консултирайте се с медицински специалист, преди да започнете нов режим на упражнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес