Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ни, ако не си бръснем подмишниците

04 януари 2022, 18:20 часа

Има няколко потенциални ползи от бръсненето на подмишниците. Но безспорно има ползи и от това да не ги бръснете. Ето кои са те:

1. Проблеми с грижите

Бръсненето е рисково, без значение как го правите. Можете да се порежете, да раздразните кожата си и т. н. Всичко това може да бъде опасно, ако не му обърнете внимание.

Трябва да сте наясно, че:

Повърхността на подмишниците ви е неравна, което може да затрудни маневрирането с бръснач. Може да се окажете с порязване или разрез, когато се опитвате да се бръснете.

Кожата или подмишниците е изключително чувствителна, така че ще трябва да понесете лек дискомфорт и дори болка, ако не внимавате.

Бръсненето често е трудно за кожата. Ако кожата в подмишниците ви е мека и чувствителна, можете да я повредите. Зарастването на изгаряне или порязване с бръснач може да отнеме малко повече време в тези области.

Вероятно ще забележите известно дразнене на кожата, когато обръснете подмишниците си за първи път. Обикновено обаче се изчиства в рамките на няколко дни и дразненето може да бъде облекчено по няколко начина, включително измиване на мястото всеки ден, нанасяне на бебешка пудра върху него и използване на антиперспирант, за да поддържате подмишниците сухи.

Бръсненето е често срещана причина за врастнали косми. Врастналите косми са тези, които са се обърнали и са израснали навътре в кожата. Те често предизвикват сърбеж и неудобство и може да се появи гной във врастналите подутини. Проблемът е по-често срещан при хора, които имат много къдрави или груби косми.

Дразненето на кожата след бръснене е друг проблем, който може да възникне по време на бръснене. В много случаи то е проблем от затъпена самобръсначка.

2. Други кожни проблеми

Бръсненето може да доведе до възпаление на космените фоликули. Причините за фоликулит също включват бактерии или гъбични инфекции, които първо се появяват като малки червени подутини - или черни точки - около малките космени фоликули, от които растат космите.

Эоликулитът може да бъде сърбящ, възпален и да не изглежда добре, въпреки че остава доста добре скрит в подмишниците. Тежките случаи на фоликулит могат да причинят белези и трайна загуба на окосмяване. При всички положения усещанията не са приятни.

Но симптомите на леките случаи обикновено изчезват в рамките на няколко дни.

Друг проблем, който понякога възниква при бръснене, е потъмняването на кожата. Остриетата за бръснач често причиняват потъмняване, особено при чувствителна кожа. Този  проблем е само естетически, но отново не е приятен.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес