Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи, когато смесите тахан и мед?

08 август 2024, 07:55 часа

Таханът и медът са основни съставки в много кухни и традиционни ястия, известни с отличителните си вкусове и многостранната си употреба. Въпреки че са известни предимно с кулинарната си роля, те имат и забележителни ползи за здравето. Заедно те предлагат комбинация от хранителни вещества и свойства, които могат да допринесат за цялостното благосъстояние.

Таханът е паста, приготвена от смлени сусамови семена. Тя е богата на основни хранителни вещества като калций, желязо, магнезий и витамини В и Е. Този хранителен профил дава на тахана няколко ползи за здравето. Например високото съдържание на калций подпомага здравето на костите, което е особено важно за тези, които може да не получават достатъчно калций от млечните продукти. Магнезият и желязото допринасят за мускулната функция и производството на енергия, което може да помогне в борбата с умората и да подпомогне метаболитните процеси.

Кой тахан е най-полезен за нашето тяло?

В традиционната медицина таханът се използва за успокояване на храносмилателни проблеми. Сусамовите семена съдържат добро количество фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават здрави черва. Освен това полезните мазнини в тахана могат да помогнат за намаляване на възпаленията и да подпомогнат сърдечносъдовото здраве, като поддържат здравословни нива на холестерола.

От друга страна, медът е добре известен със своите антимикробни и успокояващи свойства. Той се използва от векове в различни култури заради лечебните си качества. Медът съдържа естествени антиоксиданти, които помагат за предпазване на организма от оксидативен стрес и възпаления. Тези антиоксиданти могат да подсилят имунната система, като помагат на организма да се пребори с често срещани заболявания.

Едно от най-забележителните предимства на меда е способността му да успокоява възпаленото гърло. Когато се смеси с топла вода или чай, медът може да осигури временно облекчение на дразненето на гърлото благодарение на покривния си ефект и антимикробните си свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Медът често се използва и при лечение на рани; неговите естествени антибактериални свойства могат да помогнат за ускоряване на процеса на заздравяване и предотвратяване на инфекции.

Сусамов тахан: 9 ползи за здравето

Когато се комбинират, таханът и медът създават синергична смес, която използва предимствата и на двете съставки. Тази смес може да бъде питателна закуска или вкусна добавка към различни ястия. Комбинацията от здравословните мазнини и минерали на тахана с антиоксидантите и успокояващите свойства на меда може да допринесе за подобряване на здравето на храносмилателната система, по-добра кожа и повишени енергийни нива.

Освен това комбинацията от тахан и мед може да бъде полезна за здравето на кожата. Високото съдържание на витамин Е в тахана помага за подхранването и хидратирането на кожата, а естествените овлажняващи свойства на меда привличат и задържат влагата. Това прави комбинацията полезна за домашно приготвени маски за лице и процедури за грижа за кожата, насочени към поддържане на здрав и сияен тен.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес