Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако НЕ си сменяте чаршафите

27 януари 2021, 13:10 часа

Прекарваме по-голямата част от живота си (около една трета от него) в сън. И докато спим в леглата си, остатъчните материали като себум, кожни клетки и мръсотия могат да останат по чаршафите. Но знаете ли какво се случва, ако не ги сменяте достатъчно често?

1. Започват да ви излизат пъпки

Забелязали ли сте повече пъпки по кожата си, или пък “гъша кожа”? Шансовете, че калъфката ви е мръсна, са доста големи! Ежедневната употреба може да доведе до натрупване на мъртва кожа, себум и бактерии и да причини запушване на порите, което води до акне. Извънредното зачервяване също може да е заради бактерии.

2. Алергия от акари

Кихате ли повече напоследък? А сърби ли ви кожата през нощта? Причините за алергия могат да варират от полени и прах до истински акари, живеещи в чаршафите ви. Макар и микроскопични, те могат да причинят сериозни щети като астма.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ПАРОЧИСТАЧКИТЕ

3. Сърбящ скалп

Топлите и влажни калъфки за възглавници могат да бъдат чудесен дом за гъбички, известни като дерматофити. Тези гъбички причиняват сърбящи плешиви петна по скалпа - трихофития. Въпреки че можете лесно да потърсите лечение от медицински специалисти, превенцията е от ключово значение.

4. Конюктивит

Ако сте имали конюнктивит, известен също като розово око, чаршафите ви със сигурност са компрометирани. Това се дължи на бактериите, присъстващи в калъфките за възглавници.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес