Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с очите ви след 3 часа гледане в екран?

10 май 2024, 10:11 часа

Гледането в екрана за продължителни периоди от време се е превърнало в обичаен аспект на съвременния живот, особено с разпространението на цифрови устройства като компютри, смартфони и таблети. След три часа непрекъснато гледане в екрана могат да се проявят няколко физиологични и психологически ефекта, особено по отношение на очите.

Напрежение на очите: Един от най-непосредствените ефекти е напрежението на очите или дигиталното напрежение на очите, известно също като синдром на компютърното зрение (СЗЗ). Това състояние се дължи на продължителното фокусиране върху екрана, което води до уморени, възпалени или раздразнени очи. Симптомите могат да включват сухота, зачервяване, замъглено зрение и главоболие. Очните мускули за фокусиране работят по-усилено при гледане на екрани, което води до умора и дискомфорт.

Сухи очи: Продължителното време, прекарано пред екрана, често намалява естествения темп на мигане. Обикновено хората мигат около 15 пъти в минута, което помага за поддържане на влажността на очите и предотвратява изсушаването им. Когато обаче се фокусирате внимателно върху екрана, тази честота може да намалее значително, което води до изсъхване на очите. Недостатъчното мигане намалява производството на сълзи, което причинява дискомфорт и усещане за пясък в очите.

Излагане на синя светлина: Екраните излъчват синя светлина - високоенергийна видима светлина (HEV), която може да проникне дълбоко в окото. Продължителното излагане на синя светлина, особено при използване на екрани през нощта, може да наруши циркадните ритми и да повлияе на качеството на съня. Излагането на синя светлина се свързва и с дигиталното напрежение в очите и потенциалното дългосрочно увреждане на клетките на ретината, въпреки че за последното са необходими повече изследвания.

Синдром на компютърното зрение: как да намалим напрежението на очите с правилото 20-20-20

Повишен риск от късогледство: Нараства загрижеността за връзката между увеличеното време, прекарано пред екрана, и прогресирането на късогледството, особено при децата и юношите. Макар че самите екрани не причиняват късогледство, продължителната работа в близост до тях и намаленото време на открито (което често съпътства използването на екрани) са рискови фактори за развитието и прогресирането на късогледството.

Намалена честота на мигане: Както беше споменато по-рано, използването на екрани намалява естествената честота на мигане. Това намалено мигане може да доведе до редица проблеми, включително сухота в очите, дискомфорт в очите и дори замъглено зрение. Насърчаването на редовни почивки и съзнателното мигане по-често може да помогне за смекчаване на тези ефекти.

Умора на очите и главоболие: Непрекъснатото използване на екрана може да доведе до умора на очите, която се характеризира с уморени, болезнени очи и затруднено фокусиране. Тази умора може да допринесе за главоболие, особено за главоболие от напрежение, което е резултат от напрегнати очни мускули. Правенето на почивки, регулирането на яркостта и контраста на екрана и осигуряването на подходяща ергономичност могат да облекчат тези симптоми.

Ако имате преумора на очите, винаги се проявяват някои от следните симптоми

Цифрово претоварване: Освен физическите последици, продължителното използване на екрана може да допринесе за дигитално претоварване - състояние на когнитивна умора в резултат на прекомерна дигитална стимулация. Това може да се прояви като затруднена концентрация, умствена умора и повишени нива на стрес или тревожност. Ограничаването на времето, прекарано пред екрана, и включването на офлайн дейности може да помогне за справяне с цифровото претоварване.

Превантивни мерки: За да се намалят последиците от продължителното прекарване на времето пред екрана върху очите, могат да се предприемат няколко превантивни мерки. Сред тях са спазването на правилото 20-20-20 (на всеки 20 минути да се прави 20-секундна почивка, за да се погледне нещо на разстояние 20 метра), регулиране на яркостта и контраста на екрана, за да се намали натоварването, използване на филтри или очила за синя светлина, практикуване на правилна ергономичност, поддържане на здравословно разстояние от екраните и осигуряване на адекватно мигане и хидратация на очите.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес