Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, когато глътнете дъвка?

30 август 2022, 16:15 часа

Родителите ви може да са ви предупредили да не поглъщате дъвката си, защото ще остане в стомаха ви седем години. Възможно ли е това да е вярно?

Дъвката се състои от дъвка и аромати, включително подсладители. Вярно е, че основата на дъвка не може да се смила. Храносмилателната система на тялото обаче се справя с основата на дъвка по същия начин, по който се справя с други несмилаеми вещества – като я превръща в изпражнения. Когато поглъщате дъвка, тя отива в стомаха ви и захарта, ароматизаторите и другите разтворими вещества се предоставят за по-нататъшно смилане и използване от тялото ви. Храносмилателната система е много добра в сортирането на използваемото от неизползваемото, като основата на дъвката, която преминава непроменена през тънките черва. Той продължава в дебелото черво и в рамките на няколко дни се изхвърля заедно с всички останали несмилаеми части от вашата храна.

Дъвката има предимства! Кои са те?

Това означава, че поглъщането на дъвка е напълно безопасно, нали? Е, да и не. Поглъщането на голямо количество дъвка (както малките деца могат да правят) може да причини проблеми. Твърде много дъвка може да образува стомашен безоар, причинявайки запушване, което може да изисква операция за отстраняване. И ако поглъщате други нехранителни артикули, като играчки или монети, добавянето на дъвка само ще влоши нещата, като се придържате към тях. Така че родителите ви са били прави, като са ви разубеждавали да поглъщате дъвка, въпреки че технически храносмилателната ви система може да се погрижи за малки количества погълната дъвка за същото време, което й е необходимо, за да се погрижи за храната.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес