Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

17 юни 2024, 20:40 часа

В нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омагьосват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила. А, за да сте здрави през цялата година, преди изгрев слънце на Еньовден, трябва да се измиете с течаща вода или да се отъркаляте в роса.

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния ни календар. Отбелязва се на 24-ти юни. Това е рождението на св. Йоан Кръстител (наричан още Предтеча), който кръщава Христос във водите на река Йордан.

Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.

В този ден, когато изгрява, Слънцето „трепти“ и „играе“, и който види това ще е здрав през цялата година.

Еньовден: кои са обичаите, носещи късмет през цялата година?

Друг обичай е по изгрев всеки да се обърне с лице към Слънцето и да погледне през рамо сянката си – ако е цяла, човекът ще бъде здрав, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

За билките, събрани на този ден, се смята, че имат и магическа сила. От тях знахарки и баячки приготвят любовни отвари. Вярва се също, че еньовските треви имат силата да лекуват бездетни жени и да прогонват зли духове.

На Еньовден не се работи никаква работа. В народните вярвания този ден е лош и Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му.

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

В тази нощ водата се смята за лековита и късметлийска. При къпане трябва да произнесем молитва за здраве, късмет и благополучие. Тази молитва се препоръчва да се изговаря навсякъде, където посетите водна течност през годината.

Вярва се, че в нощта срещу празника всички небесни светила „полудяват“, в полунощ небето се отваря и стават чудеса, а сънищата са пророчески.

Еньовден е! Какви са традициите за този ден

Според легендата, по първи петли се появяват вещици и магьосници. Те събирали росата от плодородните ниви и така заграбвали реколтата. Бродниците пък можели да ограбят млякото от добитъка или да отнемат кърмата на една майка и да я прехвърлят на друга.

Активни през тази нощ са и повелителките на гората – самодивите. В потайна доба те отиват край езеро или река, където перат дрехите си и плуват. Тъй като обожават мелодията на кавала, те често похищават овчари, за да им свирят.

Съществува поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък. Тези иначе пазени от таласъмите жълтици, в този момент могат да бъдат взети безопасно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес