Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се дава на лазарките по традиция?

25 април 2024, 18:16 часа

Лазаруването, което свързваме с Лазаровден – един от най-цветните и пъстри пролетни християнски и народни празници, отбелязван всяка година на различна дата, но винаги в съботата преди началото на Страстната седмица, е очакван с трепет от младите момичета обичай, поставящ началото на момеенето им и преход от детството към света на възрастните.

Лазаруването по същността си и наричанията във всеки дом за здраве, благоденствие, плодородие прилича на Коледуването, но коледари били момчетата, а лазарки – момичетата. И на коледарите, и на лазарките стопаните давали дарове като благодарност за благословията им, за песните и танците в дворовете им, които изпълнявали. Преди да разберем какво се дава на лазарките по традиция, ще си припомним кои са обредите, изпълнявани от лазарките на празника:

На Лазаровден задължително трябва да се сготвят ето ТЕЗИ храни

  • Обличане на лазарките в някои краища на страната с булчински рокли – нови или взети на заем от наскоро омъжени жени.
  • Избирането на кумица в деня след Лазаровден – Връбница, познат и като Цветница, чрез пускането на китки, венци или хлебчета с форма на кукли в близката река, като най-бързото определяло коя лазарка да бъде кумица. Кумицата посрещала лазарките в дома си на третия ден от Великден, а те я дарявали с червено яйце. Яйцата са характерен дар по време на лазаруването, като те не само са символ на Възкресението, но и на безсмъртието. Именно яйцата, които лазарките носят на своята кумица, са един от отговорите на въпроса „Какво се дава на лазарките по традиция?“
  • Изпълняване на песни-наричания за здраве и берекет, както и на песни с любовно-женитбени мотиви. Лазарова събота е и празник на женската хорова песен и на танца, на който се играе несключено лазарско хоро. Особено характерен за Лазаровден е обреден танц, наречен „боеник“, при който момичетата размахват бели кърпи, докато изричали благословиите за здраве, щастие, късмет и берекет. Този танц е сред най-ярките традиции и обреди, изпълнявани от лазарките на Лазарова събота. За песните, танците и наричанията си лазарките са дарявани от домакините с дарове. Какво се дава на лазарките по традиция?      

Какво се дава на лазарките по традиция?

Даруването на лазарките е традиция, благодарност за наричанията им, за цветното настроение и пъстротата, песните и танците, благословията, пожеланията за здраве и берекет, които лазарките донасят във всеки дом. По традиция не само кумицата получава от лазарките яйца след Великден, яйца са и най-важните дарове, които лазарките получават от стопаните на всеки дом, в който внасят благословията си. 

Лазаруване - ето какво включва обичаят  

Докато червените боядисани яйца се дарявали на кумицата от другите момичета след Лазаровден, на самия празник по време на обиколките си от дом на дом, яйцата, които получават лазарките от стопаните, били сурови – отново символ на безсмъртието. В някои краища на страната по тези яйца лазарките гадаели какво ще им поднесе бъдещето.

Освен с яйца, символ на празника, лазарките са дарувани и с дребни монети, орехи, ябълки – дарове, характерни и познати и от Коледуването.

Обикновено стопаните донасяли даровете в сито, което една от лазарките трябвало да ритне, за да разгадаят каква ще е годината – плодородна или гладна. Даровете лазарките събирали в кошница, носена от последната в редицата от моми, хванати за ръце. Тази мома се наричла куйручка (опашка) или яйчерник заради кошницата, в която стопаните слагали именно най-често като дарове яйца. Парите събирали в бяла кърпа, размахвана  от лазарката, водела хорото, която тя поставя на рамото на стопанина след танците.

Всички дарове лазарките делели по равно, като в някои краища било традиция да омесят лазарски хляб от продуктите, с който да нахранят селото.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес