Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява лятното подхранване на пчелите

29 май 2024, 19:17 часа

Грижата за пчелните семейства е изключително важна за пчеларите, особено през летните месеци. През пролетта с увеличаването на пилото и броя на пчелите, хранителните запаси в кошерите бързо се изчерпват. Затова е важно да се знае кога и как да се подхранват пчелите, за да се гарантира тяхното здраве и продуктивност.

Защо е необходимо лятното подхранване?

През лятото, когато медът и прашецът са недостатъчни, пчелните семейства могат да започнат да гладуват. В такива случаи пчелите намаляват храненето на майката и отглеждането на пило, дори могат да изсмукват и изхвърлят пилото, за да запазят вида си. Недостигът на храна може да доведе до смърт на цели семейства, ако няма редовен приток на нектар и прашец. Затова пчеларите трябва да следят състоянието на хранителните запаси и при нужда да предприемат мерки за подхранване със захарен сироп.

Колко мед се вади от един кошер?

Видове захарен сироп за подхранване

1. Гъст сироп

Когато медът в гнездото е под 4-5 кг, подхранването трябва да започне с гъст сироп, приготвен от 2 кг захар, разтворен в 1 литър вода. Този сироп помага за запасяване на кошерите с храна.

2. По-рядък сироп

След първоначалното подхранване с гъст сироп, продължете с по-рядък сироп, съставен от 1 кг захар и 1 литър вода. Този вид подхранване, наречено подбудително, стимулира пчелите да продължат да събират храна.

3. Най-рядък сироп

В по-късните етапи на лятото, може да се използва още по-рядък сироп, съставен от 1 кг захар и 2 литра вода, което имитира концентрацията на нектара. Този сироп е особено полезен за стимулиране на събирането на нектар.

пчели

Подхранване с медов сироп

Ако се използва центрофугиран мед за подхранване, е важно той да е от здрав пчелин. За приготвянето на медов сироп към всеки килограм мед се добавят 0,4-0,5 литра вода. Разтворът се загрява на водна баня до 50 градуса за 15-20 минути, докато се разтопят кристалите.

Начини на подаване на сиропа

Сиропът се подава в различни видове хранилки, които се поставят в кошерите. Хранилките трябва да са предварително измити и проверени да не текат. Най-практични са горните хранилки, които се поставят върху отвора на покривката, точно над пчелното семейство. Те се покриват с мека възглавница или плат, за да се задържа топлината.

Растения, които да НЕ засявате в градината, ако искате да привлечете пчели

Ако пчелинът е здрав, подхранването може да се извърши и с празни пити, в които захарният сироп се налива с лейка или канче над тава. Напълнените пити се отцеждат и привечер се поставят в кошерите.

Лятното подхранване на пчелите е от решаващо значение за поддържането на здрави и продуктивни пчелни семейства. Спазването на правилните методи за подхранване и използването на подходящи захарни сиропи осигурява необходимите хранителни вещества за пчелите. Така се гарантира, че те ще бъдат в състояние да събират нектар и прашец, като същевременно се поддържа високото качество на меда. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес