Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

14 май 2024, 07:55 часа

Ревността гледа с далекоглед, правещ малките неща големи, подозренията – истини, любовта – омраза. Тя е сред най-всепоглъщащите чувства, способни да разрушат и най-голямата обич и щастие. Зароди ли се веднъж, застане ли между двама, връзката най-вероятно няма да се превърне в устойчива, в сигурно убежище, в споделеност и общо бъдеще. Дори да останат заедно, влюбените, които изпитват болезнена ревност, ще загубят и частици от себе си, и от самоуважението, и от самочувствието си, а щастието ще се превърне в мираж.

И докато ревността на дамите може да бъде досадна, глупава и уморителна, то тази на силни пол може да завърши фатално не само за връзката. Многобройни са случаите на насилие и агресивно поведение на ревнивия мъж над нежната половинка, част от които завършили фатално. Именно риска от подобен край би трябвало да буди предпазливост у дамите и да ги мотивира да научат кое поведение издава ревнивия мъж, преди да са се обвързали трайно с него и да са обрекли и настоящето, и бъдещето си.

Важно е обаче и да се прави разлика между ревност, която е като солта за любовта – елегантна, фина, закачлива, доказваща наличието на чувства, и болезнена ревност, която погубва. Първата е по-рядко изпитваната от силния пол, при който обикновено ревността граничи с чувство за собственост и е болезнена и опасна, като няма гаранция и че ухажорът, който деликатно ни показва днес, че ревнува от колегите в офиса, няма да се превърне в тиранин утре, изпитващ болезнена ревност. Всичко това прави разпознаването на типичното поведение, издаващо ревнивия мъж, от ключово значение за нежния пол.

Още: Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Поведение на ревнивия мъж – какво трябва да знаем

Сред знаците, издаващи дремещия тиранин в галантния кавалер, са:

- Чувствате се като на разпит през времето, прекарано с него

Ако задава твърде много въпроси къде сте била предишната вечер, какво сте правили с момичетата през уикенда, изисква подробности под различен предлог – като например, че се притеснява да не ви се случи нещо лошо в баровете, мъжът срещу вас най-вероятно се изяжда от ревност, но се опитва да я прикрива. Дали му се получава? Едва ли. Разпитът, на който сте подложени системно, е червена лампа за нередно поведение. Ще разпознаете загрижения мъж от ревнивеца лесно, ако знаете за какво да наблюдавате. Докато ревнивецът ще ви разпитва, загриженият ще ви покаже, че може да разчитате на него, ако нещо се обърка при женските срещи, но няма да задава въпроси или да  настоява с изострен тон да знае всичко.

Още: Сцена на ревност: Меган Маркъл елиминира друга жена от принц Хари (ВИДЕО)

- Не вярва на отговорите ви и параноята му си личи

Когато мъж ви задава въпроси относно това как е минал денят ви и къде сте били, един от признаците, че той ревнува, е, че не вярва на отговорите. Тази параноя, че го лъжете, е ясен признак, отличаващ патологичния ревнивец.

- Темите, свързани с други мъже, са табу

Не може да споделите с него за новия колега в офиса? Криете, че сте пили кафе? Извръщате поглед от секси субекта зад бара или не комуникирате с приятеля на половинката си? Изобщо не смеете и да си помислите да кажете комплимент за мъж пред мъжа до вас? Усещате с всяка фибра на тялото си, че имате ревнивец в къщата и сами избягвате ситуации и теми, които го карат да настръхва. Фактът, че той ви променя по такъв начин, че да предприемете поведение и да изричате само думи, които да не будят ревност, говори само за едно – той е патологично ревнив.

Още: Най-ревнивите жени по зодия - тези дами безсрамно пазят мъжете си

- Обажда се непрекъснато и става подозрителен и ядосан, когато не отговорите незабавно

Може да го прави под предлог, че иска нещо за вечеря, да си измисля важни теми, които трябва да обсъдите или да сочи друга причина, но истината е една – изправя ли го на нокти липсата на бърз отговор от ваша страна, той е ревнив. Подобно поведение ревнивия мъж откроява.

- Следи ви в социалните мрежи

Да комуникира понякога с вас на стената ви е нормално, но да се появява там винаги когато има коментар от друг мъж означава само едно – ревнува до болка и както мъжките котараци маркират територията си, той прави същото, макар и с други средства.

Още: Кои са най-ревните мъжки зодии - побъркват всяка жена!

- Задава въпроси на приятелите ви за вас

Ако внезапно стане близък с приятелите ви и започне деликатно да ги разпитва за вас, миналата вечер или уикенда извън града, той се опитва да измъкне информация, защото ревнува и вярва, че те ще се изпуснат и ще споделят нещо, което да затвърди фантазията му, че сте невярва или че лъжете.

- Критикува хората, с които прекарвате времето си, без дори да ги познава

Ревнивецът ще критикува непрекъснато приятелите или колегите ви от мъжки пол с нескрита агресия. Внимавайте, понякога е въпрос на време тази агресия да се насочи срещу вас.

Още: 5 ефективни метода, с които ще укротим ревнивия мъж

- Превръща се във ваша сянка

Ако държи да ви придружава дори на местата, които не понася, а там видимо не се забавлява, присъства, за да не позволи на друг да ви доближи – ревнува, а не прекарва време с вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес