Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава името Елена?

18 март 2023, 18:09 часа

Елена е име от старогръцки произход. Неговият превод не може да се определи категорично, най-близко са понятия като „избрана", ярка"; също така подлежи на тълкуване като "светлина", "огън", „искрящ“, „светъл", „блестящ“, „сияен", „слънчев", „избран", „огнен". Като фонетика на думата е производно от името на божеството на Слънцето в митологията на древните гърци - Хелиос. Според друга версия е свързано със самоназоваването на гърците – елини.

Името Елена се асоциира най-често в нашето съзнание с прочутата древногръцка красавица, царицата на Спарта, заради която се води 10-годишната Троянска война – за нея се разказва в поемата „Илиада“ на Омир. В християнската традиция е особено почитана Света равноапостолна Елена Константинополска, майка на Константин Велики - императорът, който прави християнството официална религия в Римската империя.

Какво означава името Виктория?

Малката Елена

Като дете Елена много обича да слуша приказки. Тя се държи донякъде настрани от връстниците си, живее в свой собствен приказен свят. Доверчива е, но ако някой я измами, непременно ще го накаже, като прояви изключителна изобретателност. Опитва се да шие, плете, бродира. Обича изящните вещи. Уроците си учи не много старателно, но се справя сравнително нелошо в училище благодарение на добра памет.

Малката Елена е общителна, възприемчива и жизнерадостна. Отличава се с повишена емоционалност и добре изразена духовност. Няма особено чувство за хумор, но спокойно възприема шегите на другите. Не обръща внимание на подробностите. Любопитна е, приказлива; помни добре всичко, което попада в полезрението й.

Зрялата Елена

В по-зряла възраст Елена продължава да се държи в известна степен встрани от другите хора и живее, потопена все така повече във вътрешния си имагинерен свят – където, всъщност се крие или, поне тя чувства, че е скрито нейното щастие. Там въображението й рисува дворци, прекрасни украшения и пищни балове. Така, от една страна, постоянното насочване на вниманието към собствения й свят я кара понякога да лъже и измисля - а от друга, я прави донякъде безразлична към скучната и сива реална действителност.

В ежедневието си е весела и оптимистична – но, всъщност, все така си остава интроверт. В интерес на истината, обаче, е грижовна и внимателна към близките си.

Какво означава името Александър?

Любовта и мъжете

Малко хора са по-влюбчиви от Елена. Когато намери своя „принц“, е готова да положи целия свой живот в краката му. С готовност се превръща за него в светло, приказно същество. Не е лишена от интуиция, която помага за реализиране на житейските й планове.

За мъжете Елена е необичайно привлекателна. Мнозина биват запленени от чара й и са готови на всичко – достатъчно е да си спомним Троянската война. Тя владее изцяло почитателите си, които винаги откриват по нещо ново в нея.

Между богатия мъж и някой, който има нужда от помощ, Елена по-често за съпруг ще избере втория - но, правейки жертви за него, ще изисква същото такова реципрочно отношение.

Семейството

Не позволява професията или някое хоби да се превърнат в неща, по-важни от съпруга й – но пък, от друга страна, и не се потапя изцяло в семейния бит. Въпреки, че Елена е домошарка и грижовна майка, за нея памперсите и скучните битовизми никога няма да са на преден план. Сред стените на дома си тя желае да разполага със спокойствие и комфорт. Често се наслаждава на тихи, домашни дейности, например бродерия или плетиво.

Елена умее да общува с хора, затова нейната професия е желателно да бъде свързана именно с това. Така ще успее да постигне успех в максимална степен. Интересува се от неща и дейности, свързани с красотата. По тази причина изборът й често се насочва към кариера на художник, дизайнер или манекенка.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес