Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво означава „хабиби“ на арабски – всички сме чували думата

13 март 2023, 14:33 часа

Какво означава „хабиби“ на арабски ще разберете сега и вероятно ще останете изненадани.

Какво означава „хабиби“ на арабски?

„Я хабиби, кажи само „да“ – се пее в една песен и хората считаха, че изразът означава обяснение в любов – „Обичам те, кажи само да“. Да, да, ама не. Арабската дума има съвсем различно значение и макар да е пряко свързано с израза на положителни емоции и обич, то далеч не е глагол и не означава „обичам те“. Думата „хабиби“, чиито произход е арабски, се оказва в… мъжки род и означава „скъпа моя“, „любима моя“. Използва се единствено от мъж към жена, а не за мъже. Не е задължително дамата да е интимната половинка или съпругата, „хабиби“ може да е обръщение и към сестра, приятелка, майка или друга любима жена.

Дамите също имат своя дума за „скъпи мой, любими мой“. Тя е производна на „хабиби“ и звучи така: „хабибати“. Отново се използва не само за любим човек, с когото сте в интимни отношения, а и за брат, приятел, баща.

Какво е означавала думата „пич“ през годините?

Къде намира приложение думата?

Любопитен факт е, че освен какво означава „хабиби“ на арабски, хората се вълнуват и от употребата на думата. Част от музикалното творчество в България, всъщност „хабиби“ се оказва дума, дълбоко вкоренена в арабската култура и изключително често употребявана, когато се обсъждат литература, музика и танц, особено бели денс, популярен за арабския свят.

Да използвате ли думата?

По-добре не. Имаме своя лексика, която звучи нежно, изящно и елегантно, няма нужда да употребявате дума, чието значение научите току-що. 

„Хабиби“, „хабибати“, слънчев ден от нас!

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес