Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво измерва скалата на Сковил

04 юни 2024, 15:39 часа

Когато става дума за пикантни храни, лютивината е основен фактор, който определя колко горещо ще бъде изживяването ни. В този контекст, скалата на Сковил е важен инструмент за измерване на степента на лютивина на различни пипери. Нека разгледаме какво точно представлява скалата на Сковил и защо е толкова значима.

История и създаване на скалата на Сковил

Скалата на Сковил е създадена през 1912 година от американския химик Уилбър Линкълн Сковил. Тя измерва лютивия потенциал на различни люти чушки, което всъщност се отнася до количеството капсаицин, което съдържат. Капсаицинът е химично съединение, което стимулира топлинните рецептори в кожата и лигавиците, предизвиквайки усещане за горене, изпотяване и дискомфорт.

Как се нарича скалата за люто

Как работи скалата на Сковил?

Скалата на Сковил използва единици, наречени Scoville Heat Units (SHU), за да покаже колко пъти трябва да се разреди екстракт от чушка с вода, за да не се усеща лютивината. Например, сладката чушка има 0 SHU, защото не съдържа капсаицин, докато най-лютите чушки, като каролина рийпър, имат над 2 милиона SHU.

Фактори, влияещи на съдържанието на капсаицин

Количеството капсаицин в дадена чушка зависи от много фактори като вид, сорт, климат, почва и зрялост. Тези фактори правят скалата на Сковил полезен инструмент за класифициране на чушките според тяхната лютивост.

люто

Методи за измерване

Първоначално скалата на Сковил се базира на органолептичен тест, при който доброволци дегустират разтвори с различни концентрации на чушки и оценяват тяхната лютивина. Този метод обаче е неточен и субективен, тъй като различните хора имат различна чувствителност към капсаицина. Днес се използват по-съвременни и точни методи, като хроматография с висока производителност, която измерва директно количеството капсаицин в чушката.

Значимост на скалата на Сковил

Скалата на Сковил е интересен и полезен инструмент за сравняване на лютивината на чушките, които са широко използвани в различни кухни по света. Освен че добавят вкус и аромат на много ястия и сосове, чушките имат и много ползи за здравето. Те подобряват циркулацията на кръвта, повишават метаболизма, стимулират имунната система и действат като антиоксиданти и антибиотици.

На какво вредят най-много лютите чушки?

Скалата на Сковил е незаменим инструмент за всеки, който обича пикантната храна и иска да знае точно колко гореща ще бъде тя. Тя ни позволява да сравняваме различни видове чушки и да разбираме по-добре техните уникални характеристики. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес