Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво епохално откритие прави френският учен Луи Пастьор?

15 юни 2024, 14:13 часа

Пастьор Луи (1822 - 1895) френски учен, един от основателите на стереохимията, микробиологията и имунологията. (Формално той не е имал нито химическо, нито медицинско, нито биологично образование). Основател е на международната научна школа за микробиолози.

Луи Пастьор, колкото и да е странно, започва своето научно пътуване в химията, след като е открил, че има не две, а четири вида каменно-оцетна киселина.

След това Луи Пастьор е назначен за професор и декан на педагогическия факултет в училище в Лил, където се сблъсква с въпроса за микробите.

Научните открития през 2023 г.

Когато Пастьор се установява в Лил, при него идва делегация от представители на местните власти, с призив за помощ - те губят много пари всяка година поради проблеми с ферментацията при производството на алкохол от цвекло.

Докато изследвали вани с цвекло, ученият стига до две открития: че ферментацията е причинена от малки живи организми – дрожди и че има и други малки животни, които предизвикват различни процеси във ваните с цвекло, които също извършват огромна и полезна, а може би и опасна за света работа.

През 1857 г. Луи Пастьор открива причината за процеса на ферментацията – оказва се, че тя е причинена от жизнената активност на микроорганизмите (преди това се е смятало, че в съответствие с възгледите на авторитетния немски химик Й. Либих, че процесът е чисто химичен по природа). Общо за изучаване на процесите ферментация и гниене, учените са провели 13 000 експеримента.

През 1860-1862 г. ученият експериментално опровергава популярната тогава хипотеза за спонтанно генериране на микроорганизми.

Ще променят представата ни за Вселената: учени ще обявят две революционни открития

Благодарение на тези открития Пастьор е поканен в Париж като директор на научния отдел изследвания в педагогическото училище, където доказва ролята на маята във ферментацията. Луи Пастьор беше признат по целия свят, славата на неговото откритие бързо се разпространява и ученият започва да бъде канен да изнася лекции навсякъде във Франция.

Да, той можеше да изживее остатъка от дните си с тази си слава, но Пастьор не се ограничава до едно откритие. През 1864 г. той предлага и патентова метод за дезинфекция на вино чрез продължително нагряване до 50-60°C, в негова чест този метод е наречен „пастьоризация“.

Като собственик на патента, той кани всички да се запознаят с технологията безплатно. И на недоумяващите въпроси: „Защо официализира патент, ако няма да го използва?“ - Луи Пастьор отговоря, че не е искал някой безскрупулен бизнесмен да получи патент, и да го направи преди него... (официално притежателят на патента има право да забрани използването му от други).

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес