Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е златно мляко и как да си го приготвим сами?

18 февруари 2022, 09:15 часа

Златното мляко е най-новата страст на световни звезди и привърженици на дългия и пълноценен живот. Малцина в България са наясно с този вид напитка, но скоро със сигурност би станала модерна и при нас. Лечебната и сила се придава от набор от подправки, всяка от които има свои собствени полезни свойства, а заедно се превръщат в мощно лекарство.  

В Индия лечебните свойства на куркумата са известни от хиляди години. Аюрведа е традиционната доктрина за поддържане на здравето и използването на тази подправка се препоръчва за лечение на различни заболявания. Също така, куркумата се смята за символ на просперитет в Индия и не е случайно, че тялото на булката се натрива с паста от куркума преди церемонията за измиване преди сватбата.

През последните години лекари и учени в Съединените щати и Европа започнаха да говорят за чудодейните свойства на куркумата, като я включват в различни диети и правилни хранителни системи и въз основа на това приготвят смеси, които правят чудеса върху нашия организъм.

Малко хора в България знаят за тази напитка, но много холивудски знаменитости са решили да включат тази напитка в ежедневните си менюта. Основни съставки на златното мляко са подправки като:  куркумата, кардамонът, канелата, джинджифилът, черния пипер.

Как да си направим тази напитка?

За невероятната напитка са ви необходими една чаена лъжица смляна куркума, половин чаена лъжица смляна канела (можете да замените с пръчка канела) и джинджифил (смлян на прах или суров корен), 5-6 семена от кардамон в хаванче и малко A щипка черен пипер, чаена лъжица мед или кленов сироп и една чаша мляко (около 230 mg). За да бъде истински напитка, е препоръчително да се използат млека на растителна основа – соево, кокосово, ядки, но обикновеното мляко също ще свърши работа.

Всчки съставки се смесват в малка тенджера. Оставете да заври и намалете котлона, за да заври сместа. Оставя се  да покъкри около 5 минути, докато млякото стане равномерно златисто кафяво и опияняващият аромат на подправка се разпространи из цялата кухня. Прецедете сместа и изпийте веднага или приберете в хладилник и съхранявайте в хладилник – там ще издържи няколко дни. Златното мляко се сервира обикновено горещо, но някои хора го предпочитат и студено.

Колко трябва да пиете за максимални резултати?

Най-цения тип вещество в тази напитка е куркуминът. Стандартната чаена лъжица куркума на прах съдържа 200 милилитра куркумин, а за истински противовъзпалителни ефекти експертите препоръчват да се приемат от 500 до 1000 милилитра дневно. Следователно три чаши златно мляко са достатъчни. Златното мляко не е препоръчително за прием от бременни жени и хора с хепатит!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес