Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е кървава Луна?

26 юли 2022, 12:00 часа

„Кървава луна“ възниква, когато Луната на Земята е в пълно лунно затъмнение. Макар и с малко астрономическо значение, гледката в небето е поразителна, тъй като обикновено бялата луна става червена или червеникаво-кафява.

Луната се върти около Земята за около 27 дни и преминава през редовни фази в цикъл от 29,5 дни. Разликата в тези два цикъла се дължи на относителните позиции на Слънцето, Земята и Луната, които се променят по време на орбитата на луната.

Супер интересни факти за ЛУНАТА

Лунни затъмнения могат да се появят само по време на пълнолуние, когато слънцето осветява напълно повърхността. Обикновено пълнолунието няма затъмнение, защото се върти в малко по-различна равнина от Земята и Слънцето. Понякога обаче равнините съвпадат. Земята минава между Луната и Слънцето, прекъсвайки слънчевата светлина, като по този начин причинява затъмнение.

Ако Земята частично блокира слънцето и най-тъмната част от сянката му пада върху повърхността на Луната, това се нарича частично затъмнение. Ще видите черна сянка, която се явява на Луната. Понякога Луната преминава през по-светлата част от сянката на Земята, причинявайки частично затъмнение.

По време на пълно затъмнение обаче се случва нещо грандиозно. Луната е изцяло в сянката на Земята. В същото време малко светлина от земните изгреви и залези (на диска на планетата) пада върху повърхността на Луната. Тъй като светлинните вълни са разтегнати, те изглеждат червени. Когато тази червена светлина удари повърхността на Луната, тя също изглежда червена.

Кой е първият човек стъпил на Луната?

Колко червена изглежда Луната зависи от това колко замърсяване, облачна покривка или отломки има в атмосферата. Например, ако затъмнение настъпи малко след вулканично изригване, частиците в атмосферата ще направят Луната по-тъмна от обикновено.

Въпреки че има планети в цялата Слънчева система, само Земята има късмета да преживее лунни затъмнения, защото нейната сянка е достатъчно голяма, за да покрие напълно Луната. Луната бавно се отдалечава от нашата планета (около 4 сантиметра годишно) и тази ситуация няма да продължи вечно. Има приблизително две до четири лунни затъмнения всяка година и всяко се вижда от около половината от Земята.

Лунните затъмнения не трябва да се бъркат със слънчевите затъмнения. И двете са свързани с Луната, но са напълно различни събития.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес