Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е името на местността Златни пясъци - преди да стане курорт

30 март 2024, 14:53 часа

Златни пясъци се нарежда сред най-емблематичните български курортни дестинации, привличащи вниманието както на български, така и на чуждестранни туристи всяка година. Интересно е да се отбележи, че местността е носила друго име в миналото. Създаването на курорта и причините зад неговото развитие също са вълнуващи теми. В следващите редове ще разгледаме в повече детайли историята на Златни пясъци.

Историята на Златни пясъци

Името "Узун кум", което от турски се превежда като "дълги пясъци", е било първоначалното наименование на тази местност. Известно още от древността, мястото е привлякло вниманието на братя Шкорпил - Херман и Корпил, които след Освобождението предложили идеята то да се превърне в курорт. На тази инициатива се обръща внимание едва през 1915 година, но реализацията ѝ от българските власти се забавя чак до 1955 година. В този период, с решение на Министерския съвет на НРБ, се поставя началото на два модерни курортни комплекса в района на Варна - Свети Константин и Елена (Дружба) и Златни пясъци.

Изграждането на Златни пясъци

Изборът на мястото за курорт не е случаен. Районът се е отличавал със своята девствена гора и дълга плажна ивица, което го прави идеален като място за отдих. Недалеч от брега се е намирало сладководно езеро, обитавано от водни костенурки, но то не е запазено. Малко известен факт е, че в района е имало изобилие от змии. Предприети са сериозни мерки за ограничаване и преместване на тяхната популация на безопасно разстояние от хората. За целта са привлечени специалисти от зоологическите градини от цялата страна. Като част от усилията за контрол, са внесени таралежи от Албания, които по естествен път помагат в борбата с пълзящите твари.

Изграждането на курорта Златни пясъци е било поверено на екип от 13 архитекти под ръководството на Георги Ганев. Реализацията на проекта се извършва на 2 етапа.

  • Малки двуетажни хотели по плажната ивица
  • Хотелски комплекси и увеселителни заведения

На 11 август 1956 година е положено началото на изграждането на курорта, като още до края на същата година е завършен първият хотел. През 1957 година се разраства с над 10 нови хотела, като Златни пясъци бива напълно завършен през 1965 година. Интересно е да се наблюдава как се променя предназначението на курорта през годините. Първоначално замислен като място за семейна почивка за туристи от страната и чужбината, с фокус върху балнеолечението, постепенно курортът се преориентира към развлекателни дейности, особено през 90-те години на миналия век.

Плажна ивица

Златни пясъци е известен с уникалната структура на своя пясък - изключително фин и със златист оттенък, което го отличава от другите курорти. Разпространявайки се на дължина от 3,5 км, тази плажна ивица е наистина нещо забележително.

Природен парк Златни пясъци

Един от символите на района е природният парк Златни пясъци, който  е създаден още преди самия курорт. Това се случва през 1943 година. Първоначално, курортът е бил част от парка, но впоследствие е отделен от него. Паркът крие богатство от разнообразни растителни и животински видове. Посетителите могат да избират между 9 маршрута за разходка - 5 традиционни и 4 специализирани, включващи детски пътеки и веломаршрути. Една от гордостите на парка са неговите множество запазени чешми, които се захранват от местните извори.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес