Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е диван в Османската империя – не е бил за сядане

26 октомври 2022, 15:15 часа

Чували ли сте за дивана в Османската империя? Както вече разбрахте, това не е мебел. Диванът е бил изключително важен за развитието на империята, за благополучието и разцвета ѝ и е значим приносът му за постиженията ѝ. Още по-любопитно звучи, нали? Ще ви разкрием тайната на дивана.

Знаете ли какво е значението на думата спам?

Какво е диван в Османската империя?

Висшият административен и съвещателен орган в Османската империя, от който зависел разцветът ѝ, пътят, по който вървяла, напредъка във всяка една област, решенията по най-важните теми, се наричал диван. Султанът имал последната дума при съвещанията на този орган и чрез него налагал решенията си, тоест управлявал. Всеки поданик можел да отиде и да изложи оплакване, казус или проблем пред султана, който седял на голям диван и изслушвал. Може би това е причината да се нарича именно така – заради дивана, от който султанът слушал своите поданици. Възможността лично да се оплачеш на султана, да бъдеш чут и да се вземе решение по проблема ти, се тълкувала като интерес от страна на султана към народа и проблемите му, което му носело народна любов и преклонение.

От кога има диван в Османската империя?

Диван в Османската империя бил най-висшият орган в продължение на цели 6 века, като най-вероятно е създаден от Орхан Гази като съдебен съвет и по-късно придобива ролята на висш административен орган, разглеждащ военни решения и стратегии, важни икономически, културни, финансови, политически и други въпроси от всякакъв характер, от които зависела съдбата, настоящето и бъдещото на Османската империя. Първото споменаване на термина е от VII век и е по времето на халифа Омар (634 – 644 година).

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Решенията на дивана в Османската империя се записвали в специални тетрадки, наричани мюхимме дефтерлери. Султанът лично ръководел заседанията от създаването на дивана чак до времето на Мехмед ΙI, при който е прието султанът да не присъства лично на заседанията, а великият везир да му докладва какво се е случило и какво е решено. Великият везир се считал за най-важният висш сановник на органа и единствен заместник на султана. Султански ферман утвърждавал поста им, тъй като те бил наместник именно на султана и негова дясна ръка, уши, очи и пряк представител. След като султанът преустановил присъствието си на заседанията на дивана, той обмислял и слушал какво се случвало на заседанието от съседно помещение, наречено Топкапъ сарай, а историята разказва, че султаните използвали различни знаци като кашляне например, за да дадат знак, че не са съгласни с обсъждането и решенията на съвещаващите се.

Диван в Османската империя – какво още означава това?

Освен висш орган в ислямските страни диван в Османската империя се наричал и ръководителят на такъв орган. Той носел именно титлата диван.

Днес думата диван продължава да се използва в някои страни със значение, различно от мека мебел. Думата се е срещала не само в Османската империя, но и в Индонезия. Министерства в Мароко също носели това име.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес