Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е да си родител?

12 април 2022, 13:40 часа

"Когато порасна, искам да бъда като баща си!" - Често може да чуете такива думи от малкото си дете. Всъщност от детството бащата е защитник на бебето, личен бодигард при първите малки неуспехи, смело рамо, което винаги ще изтрива детските сълзи. В първите дни от живота на детето, бащата трябва да се старае да бъде достоен пример за подражание.

Баща може да отгледа светец!

Бащата не е втора майка, не е заместител на майката. Това е отделна роля в живота на мъжа и детето, която има своите специфики. Да бъдеш родител е повече от това да живееш в един дом, повече от осигуряване на семейство. Да си баща е изкуство! Бащата е този, който вдъхновява да опитваме отново и отново, вдъхва вяра в себе си. Той няма да позволи на детето да съжалява безкрайно, плюс това ще помогне да се разберат причините за провала.

Сред качествата, които децата ценят в татковците си, сред основните са благоразумието, интелигентността, способността да се решават проблеми и отговорността на бащата за цялото семейство. Много е важно детето да уважава бащата. Това е голяма отговорност. Ако майката на бебето обикновено е обичана безусловно, бащата винаги е ценен като личност.

Това е зодията, която е идеална за създаване на ЗДРАВО семейство

Не винаги двама души, сключвайки брак, живеят хармонично и щастливо заедно. Семейният живот е пълен с трудности, но всички произлизаме от семействата си. Нашите проблеми и силни страни в по-голямата си част са резултат от детството. Мама и татко са двамата хора, които заменят целия свят в началото на живота, тези, които дават и подкрепят не само физическия, но и психическия, социалния и културния живот на детето.

В нашето все още доста традиционно общество майката прекарва по-голямата част от времето си с детето. Според статистиката бащата отделя не повече от 5 минути на ден за отглеждането на деца!

Какво е да си родител?

Това не означава ли, че родителите стоят встрани от образователния процес? Съществуват някои интересни причини за това:

Зачеването на дете не е единствената задача на бащата, както обичат да казват мъжете. Всичко е много по-сложно. Доказано е, че от момента на раждането на нов живот родителите произвеждат хормони, които са отговорни за „родителските чувства“. Природата вече е установила "бащинство" у мъжете. Много мъже дори могат да "изживеят" цялата бременност.

Въпреки, че жената държи три ъгъла в къщата, а мъжът държи един, единственият ъгъл е много важен.

Как да имаме здраво семейство?

Бащата в семейството е опора

От него зависи дали всички се чувстват сигурни или се чувстват необходими.

Бащата е авторитет

Родителска смелост, благоразумие, сила - това е първият пример за мъж, който получава детето. Децата най-вече подражават на родителите си.

Баща, който обича и уважава

Мъжът обича и уважава майка - това е може би най-добрият „принос“ за бъдещото семейство на детето. Това е така, защото без значение на какви ценности е изградено, моделът на поведение ще бъде решаващ.

Бащата като цяло е "пазител" на ценностите

Колкото и глобализиран да е този свят, има неизменни неща, които се предават от поколение на поколение.

Бащата общува с детето по съвсем различен начин и най-вече по отношение на играта. Това е много важен фактор за социализацията.

Бащата е двигателят, който храни цялото семейство

Негова е мисията да вдъхновява детето, да мотивира, да вярва в него, като дава сила и подкрепа.

Бащата, много пъти е първият във всичко

Бащата на дъщерята е първият мъж, с когото тя се научава да общува, а след това подсъзнателно търси някой такъв в образа на съпруга си.

Татко и мама са двамата родители без чието пълноценно и здравословно израстване не може! Дори и да е далеч единият от двамата, дори и винаги да има малко време, всеки е сам по себе си родител. Всеки родител трябва да носи тази отговорност и тази награда!

 

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес