Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са традициите и обичаите, които се спазват на Лазаровден

11 април 2022, 16:37 часа

Лазаровден винаги се празнува седмицата преди Великден. Той се чества в събота, един ден преди Цветница. Тази година Лазаровден се отбелязва на 16 април, а на 17 април е Цветница. Седмица след това е Великден.

От край време на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които служат за украсяване на вратите на следващия ден – Цветница.

Какви са традициите, които се спазват на Лазаровден?

В съботата, преди Цветница, се изпълнява обичаят лазаруване. Прието е в навечерието на Лазаровден жените от семейството да ходят на гробовете на близки и роднини и да раздават за душите им.

Елин Пелин в очакване на IX-то издание на Националния фестивал "Лазарица"

Подготовката за Лазаровден винаги стартира много рано. Най-възрастната жена в семейството помага на младите момичета да разучат песните и да се подготвят за същинската част от празника. По-голямата част от момичетата пеят, а останалите танцуват, защото Лазаровден е празник на песента и танца.

По стар народен обичай момичетата се разделят на групи по няколко лазарки и започват да обикалят селото. В лазаруването е прието да участват моми и момичета. Те започват с подготовката още от началото на постите.

Според народните вярвания стопанката на къщата трябва да дари всяко едно момиче със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Счита се, че всяка една къща, която е посетена от лазарки, е благословена и обитателите й ще бъдат много щастливи.

Лазаровден е празник на нивите, горите, пасбищата и момичетата. След като девойките веднъж се облекат като лазарки, след това им е позволено да се пременят, така че момците да ги харесват.

На Лазаровден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар и производни на тях!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес