Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са причините за ранното посивяване на косата?

20 май 2024, 19:11 часа

Ранното посивяване на косата, известно от медицинска гледна точка като преждевременно посивяване или побеляване, може да бъде източник на страдание за много хора. Това явление, определяно като поява на сива коса преди 20-годишна възраст при кавказците, 25-годишна възраст при азиатците и 30-годишна възраст при африканците, е резултат от различни генетични фактори, фактори на околната среда и фактори, свързани със здравето.

Генетични фактори

Генетиката играе важна роля при определянето на това кога човек ще започне да посивява. Семейната история често дава най-надеждната информация за възрастта, на която започва посивяването. Меланоцитите, клетките, отговорни за производството на меланин (пигментът, който оцветява косата), могат да започнат да намаляват производството си на меланин или да отмрат по-рано в живота на някои хора поради наследствени генетични особености. Точните гени, които участват, все още се проучват, но вариации в гена IRF4 са свързани с началото на посивяването.

Бяла коса: Какво казва за здравето ви?

Фактори на околната среда

Влиянието на околната среда, особено стресът, е свързано с ранното посивяване. Хроничният стрес може да увеличи производството на свободни радикали - нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, включително меланоцитите. Този оксидативен стрес може да ускори изчерпването на меланоцитите в космените фоликули. Освен това тютюнопушенето е друг важен фактор на околната среда. Проучванията показват, че пушачите са по-склонни към преждевременно посивяване в сравнение с непушачите. Токсините в цигарения дим могат да причинят оксидативен стрес и увреждане на клетките на космените фоликули.

Хранителни дефицити

Диетата също играе решаваща роля за поддържането на здравословна пигментация на косата. Недостигът на някои витамини и минерали, като витамин В12, желязо, мед и цинк, е свързан с преждевременното посивяване на косата. Витамин В12 например е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и за поддържането на нервната система, включително за здравето на космените фоликули. Недостатъчните нива на тези хранителни вещества могат да нарушат производството на меланин и да доведат до ранно посивяване.

Ранно побеляла коса: 12 причини, за които дори не сте се замисляли

Здравни състояния

Някои медицински състояния могат да допринесат за ранното посивяване на косата. Автоимунните заболявания, при които имунната система на организма атакува собствените си клетки, могат да бъдат насочени срещу меланоцитите. Известно е, че състояния като витилиго и алопеция ареата са свързани с посивяване. Нарушенията на щитовидната жлеза, както хипертиреоидизмът, така и хипотиреоидизмът, също могат да повлияят на пигментацията на косата. Щитовидната жлеза регулира много телесни функции, а дисбалансът може да повлияе на здравето на косата и производството на меланин.

Хормонални промени

Хормоналните промени, особено тези, свързани с хипофизата или щитовидната жлеза, могат да повлияят на пигментацията на косата. Хормоните, произвеждани от тези жлези, са от решаващо значение за различни метаболитни процеси, включително тези, които засягат растежа и пигментацията на косата. Дисбалансът на тези хормони може да доведе до преждевременно посивяване.

Оксидативен стрес

Оксидативният стрес, причинен от дисбаланса между свободните радикали и антиоксидантите в организма, е друг важен фактор за преждевременното посивяване. Натрупването на оксидативни увреждания с течение на времето може да влоши функцията и оцеляването на меланоцитите, което води до намаляване на производството на меланин. Това окислително увреждане може да бъде засилено от външни фактори, като ултравиолетовата радиация и замърсяването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес