Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са неудобствата на гел лака

23 февруари 2022, 10:00 часа

Сухота, лющене и чупливост на ноктите са част от последствията, причинени от злоупотребата с гел лак. "Изобретението" обаче направи революция в салоните за маникюр и педикюр през последните години и е любимо на клиентите. Какви са рисковете и съветите за намаляване на негативните ефекти?

Конвенционалният емайлиран маникюр е загубил популярност в лицето на така наречения полуперманентен или гел маникюр, който оставя по-лъскаво, по-чисто покритие и преди всичко издържа по-дълго.

Специалистите обаче предупреждават, че използването му може да навреди на ноктите. Последователното нанасяне на гел лак може да причини слабост, загуба на блясък и по-лесно счупване. Освен това може да прикрие заболявания на ноктите, ако се използва многократно.

Сухота, лющене и чупливост на ноктите са част от последствията, причинени от многократното използване на гел лак. От своя страна този лак се свързва с повишен риск от рак на кожата и преждевременно стареене на кожата на ноктите. ръцете, обясняват специалисти.

Как се прави емайлиране?

- Започва се с извършване на пълен маникюр за подготовка на ноктите: те се пилят, почистват и накрая се премахват кожичките.

- Нанася се основа и ръката се поставя под UV лампа за 30 секунди.

- След това се нанасят два слоя емайл с 30 секунди изсъхване между слоевете. Използваният лак е акрилен гел, смесен с лак, който се нанася върху нокътя и след това се изсушава и втвърдява от UV лъчи. Той има същата текстура като традиционен лак за нокти, но с допълнителен блясък.

- Накрая, се поставя „ горно покритие“, което също ще изсъхне под лампата с ултравиолетови лъчи.

Какви могат да бъдат неприятните последствия?

Някои от последствията от злоупотребата с гел лъка са загуба на блясък, промяна в цвета и по-голяма чупливост на ноктите, но може да предизвика и алергични реакции. Има хора алергични към ацетон. Това е химическо съединение използвано за премахване на емайла и може да доведе до възпаление на пръстите, дори и по-неприятни последици.

Покривайки ноктите за по-дълъг период от време, може да прикриете заболявания или признаци на други патологии, които са ключови при диагностицирането на бъбречни, чернодробни, ендокринни и кожни заболявания.

Някои общи препоръки за използването на този маникюр:

- Използвайте само полуперманентен гел при специални случаи и го смесете с използването на стандартен емайл, за да „дадете почивка“ на ноктите, така че да могат да растат и да се поправят сами..

- Рехидратирайте кожата на кожичките и ноктите, за да сведете до минимум увреждането на нокътната плочка.

- Защитете кожата на пръстите със слънцезащитен крем, тъй като UV лампата е свързана с появата на рак на кожата на ръцете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес