Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви може да са причините за сухота в устата

15 май 2022, 09:10 часа

Повечето от нас неглижират напуканите или твърде сухите устни и отдават пораждането на това състояние на незначителни промени в тялото. Много малка част се запитват от какво е породена сухотата и не я смятат за проблем. След това обаче започва и по-ниското производство на слюнка. Състоянието се нарича ксеростомия и най-често се появява като страничен ефект от прием на различни медикаменти.

Сухотата в устата може да се повлияе и от денталните ви грижи и не бива да се неглижира, тъй като слюнката е важна за почистване на устната кухина от храна и бактерии.

Какви може да са причините за сухота в устата?

Ето няколко причини и признака, по които да познаете, че налице е ксеростомия.

Състоянието се появава вследствие от прекомерен стрес или дехидратиране. Слюнчените жлези е възможно да понижат производството на слюнка в тези случаи;
Според различни проучвания и статистики, около 400 вида медикаменти имат страничния ефект да предизвикат сухота в устата. Такива са например някои болкоуспокояващи и антидепресанти;
Ксеростомията може да издава наличието на кариеси и понижена устна хигиена. Липсата на слюнка пречи на неутрализирането на киселините и почистването на устната кухина от бактерии;
Освен за кариеси, сухотата в устата може да подсказва за кандидоза или гъбични инфекции. Придружена с неприятен дъх или трудност при преглъщане;
Възможно е и да се появи вследствие от увреден нерв, който пречи на слюнчените жлези да произвеждат достатъчно слюнка.

Как да се справим със сухотата в устата?

Ето няколко полезни съвета, които ще облекчат състоянието ви и ще ви помогнат да преодолеете по-бързо този проблем. Разбира се, при наличие на по-сериозни симптоми е задължително да се консултирате със специалист.

Приемайте повече вода

За да премахнете сухотата е необходимо да сте достатъчно добре хидратирани и в такива ситуации да приемате повече вода от обикновено. Лекарите препоръчват около 2 литра на ден.

Избягвайте кофеина

Кофеинът има диуретични свойства, които предизвикват отделянето на течности и могат да влошат състоянието ви в момента.

Смучете бонбони без захар

Те ще ви облекчат за кратко, но за да предпазите зъбите си, избирайте бонбони задължително без захар.

Използвайте хидратиращи продукти

За да избегнете раните и напукването на устните, трябва да се погрижите и за тях. Използвайте хидратиращ балсам или червило, за да избегнете допълнителен дискомфорт.

Поддържайте добра устна хигиена

Зъбите трябва да се мият два пъти дневно, като се използват и конец за зъби или вода за уста. Дъвките без захар също биха ви помогнали. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес