Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при бране на билки

17 юни 2024, 11:30 часа

Събирането на билки е древна практика, която е запазила своята популярност и до днес. Всеки, който се е занимавал с това, знае, че билките могат да предложат разнообразни лечебни свойства и аромати. Но знаете ли кой е правилния начин за събиране на тези природни дарове? Въпреки че изглежда просто, в процеса да се откъсне стръкче или листо се крият множество тънкости. Грешките, допускани при бране на билки, могат не само да намалят тяхната ефективност, но и да ги направят напълно безполезни. Нека разгледаме кои са най-честите грешки и как можем да ги избегнем.

Кои билки започват да се берат през юни

Неподходящо време за събиране

За да извлечем максимална полза от билките, е изключително важно да знаем кога точно да ги събираме. Най-подходящото време за събиране на различни части от растението варира в зависимост от фазата на развитието му. Стръковете и листата трябва да се берат малко преди или по време на цъфтежа, когато активните вещества са в най-голяма концентрация. Цветовете, от друга страна, се берат малко преди разтварянето им или по време на пълното им разцъфтяване. Плодовете трябва да са напълно узрели, а корените се събират през есента, след увяхването на надземната част на растението. Корите на растенията се събират през есента или рано напролет.

билки, бране на билки

Значение на фазата на развитие

Различните периоди от развитието на растението влияят върху количеството полезни вещества, което то съдържа. Например, активните вещества в листата на момината сълза са почти два пъти по-богати преди цъфтежа, отколкото по време на цъфтежа. Същото важи и за сладкия корен, при който количеството на глицеризина е най-голямо по време на пълния му цъфтеж. Важно е да се знае, че някои растения като морските краставички и блатника променят своите свойства по време на различните фази на развитие, което може да ги направи отровни или полезни.

Билките, които чистят всички токсини от тялото

Влияние на слънчевата светлина и възрастта на растенията

Растенията, изложени на повече слънчева светлина, съдържат по-голямо количество етерични масла в сравнение с тези, които растат на сянка. Възрастта на растенията също е от значение. Например, по-старите хининови дървета съдържат повече хинин в кората си, отколкото по-младите.

Неправилни условия за бране

Брането на билките трябва да става в сухо и слънчево време, след като росата е вдигната. Ако се събират мокри или влажни растения, по време на сушенето те могат да почернеят или да се запарят и мухлясат. Беритбата трябва да става чрез рязане с остра ножица, а не чрез скубане, за да се избегне увреждане на растението.

Има ли идеален момент за бране на лайка и какво е специфичното при него

Неправилно сушене на билките

Събраните билки трябва да се сушат не по-късно от 4-5 часа след брането. Сушенето трябва да става в добре проветрявано помещение, за да се избегне загниване или разлагане на лечебните вещества. Етерично-маслените растения трябва да се сушат при температура до 35-40 градуса, докато другите билки могат да се сушат при 40-60 градуса. Месестите плодове като шипки и малини се сушат при температура от 60 до 100 градуса, като температурата трябва да се покачва постепенно и да се следи за добра вентилация.

Събирането на билки изисква знание и внимание към детайлите. От правилния избор на време и условия за бране, до правилното сушене, всяка стъпка е важна за запазване на полезните свойства на билките. Следвайки тези съвети, можем да се наслаждаваме на лечебните свойства на билките по най-добрия възможен начин.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес