Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е връзката между външния вид и умствените способности на жените?

20 август 2024, 13:07 часа

Неотдавна американските учени изненадаха света с ново откритие: оказва се, че красивите жени, противно на популярните вярвания, че са глупави, всъщност са по-интелигентни от останалите представители на женския пол. Все пак, не всички са съгласни с валидността на това твърдение.

Психолози обясняват връзката между интелекта и красотата на жената

Според изследванията първото място в мъжките приоритети заема външната красота на жената, следвана от интелигентността. Обаче, концепцията за „умна жена“ не винаги включва нейното интелектуално ниво и образование. Мъжете понякога се страхуват от жени, които демонстрират интелектуални качества, защото това може да им даде основания да се чувстват подложени на контрол.

5 основни стереотипа за жените, които нямат нищо общо с реалността

И все пак, мъжете не са особено ентусиазирани и от най-глупавите жени. Те може да започнат връзка с тях временно, но рядко са готови да се ангажират сериозно. За мъжете, умната жена е тази, която умее да комуникира, да бъде интересна и да го накара да се чувства уникален.

Противоположно мнение

Много представители на нежния пол, от известни личности до обикновени потребители на интернет форуми, считат, че красивите жени не се отличават с интелект. Те вярват, че когато природата е дала красота, тя е отнела мозък. Красивите хора са глупави, защото се възгордяват от изобилието на внимание и нямат мотивация да се развиват, смятат някои.

Много хора са съгласни с това мнение. Може би е вярно, че красивите хора са по-често глупави. Получили дар от природата, те могат да вярват, че това е достатъчно за щастие. Но не е така. Погледнете телевизията – съпругите на олигарсите. Вярвате ли, че са били избрани мъдро.

6 остарели стереотипа за външния вид на жените, които им пречат да бъдат щастливи

Стереотипи и митове

Митът за връзката между красотата и интелекта изглежда е начин, по който някои мъже се опитват да се справят с тяхната несигурност и да повишат самочувствието си. Много мъже се страхуват от умни жени, които могат да започнат да ги управляват, а наличието на и двете качества – красота и интелект – може да бъде само за много самоуверени мъже.

Лесно е да поддържаш този стереотип, ако самият ти не си гений и си просто страхливец. Лесно е с красивите и простодушни жени, защото не е необходимо да се напрягаш, за да спечелиш тяхното внимание, смятат други.

Научните обяснения

Психолозите твърдят, че няма очевидна връзка между външния вид на жената и интелекта. По-скоро става въпрос за особеностите на мъжката психика. Ако мъжът харесва жена, той иска тя да бъде малко по-глупава от него. Затова красивите жени често се възприемат като глупави. И когато жена се опитва да угоди, тя инстинктивно играе ролята на слабата и глупава.

В заключение, е важно да се отбележи, че стереотипите относно интелекта и красотата на жените са повече митове, отколкото реалност. Много красиви жени са не само умни, но и умеят да използват интелекта си, което е доказателство за разрушаване на предразсъдъците.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес