Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между сладко, мармалад и конфитюр

26 януари 2021, 10:03 часа

Има редица прилики между всички тези вкусни продукти. Като начало всички те са направени от плодове. А в някои случаи е възможно да се използват едни и същи плодове за приготвяне както на сладко, така и на мармалад и конфитюр. Какви обаче са разликите между тези 3 продукта?

Любимото на всички българи сладко всъщност е традиционно за балканите и няма световен еквивалент. Най-типичните сладка се приготвят от ягоди, сливи или череши, но както знаем вариантите са толкова разнообразни, колкото и плодовете, до които имаме достъп. За сладкото се използват най-хубавите плодове, тъй като в него те са цели или нарязани на едро. Самото варене трябва да става изключително внимателно, за да се запази целостта на плодовете. Крайният резултат е груба консистенция с ясно отчетливи плодове.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КАФЕ И ЕСПРЕСО

Що се отнася до мармалада, той се вари на същия принцип, на който и сладкото, и конфитюрът, но тъй като плодовете не са непременно цели вътре, то не е нужно да се внимава толкова. Характерно тук е, че се използва по-малко количество захар. В България най-често мармаладът се приготвя от шипки или ягоди, докато в другите държави се използва пулпата на цитрусите.

Конфитюрът идва от Франция, където confiture е думата за всички плодови желета, мармалади и сладка. На български обаче, конфитюрът е нещо по-специфично.

Начинът на приготвяне на конфитюр не е толкова различен от този на сладкото или любимите на всички компоти. В сравнение със сладкото, той има по-гладка текстура, но не е толкова горчив колкото мармаладите.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес