Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между акт за раждане и удостоверение за раждане?

10 май 2023, 16:44 часа

Един от най-важните документи е актът за раждане, който се издава при всяко раждане до 7 дни от датата на раждането въз основа на съобщение за раждане. По определение актът за раждане е официален писмен документ, в който по установения в Закона за гражданската регистрация ред, длъжностното лице по гражданското състояние регистрира събитието раждане.

Въз основа на актът на раждане се издава удостоверението за раждане, което се дава на родителите при подадено заявление за издаване на такова удостоверение. Именно това е разликата между акт за раждане и удостоверение за раждане – второто се издава на основа на първото.

Къде и как се издава актът за раждане?

Актът за раждане се издава в 7-дневен срок от съобщението за раждане, от кметството или общината, където е настъпило раждането, като за издаването на акт за раждане са необходими:

  • Съобщение за раждане – издава се от компетентно медицинско лице.
  • Заявление по образец от родителите, в което се посочват както постоянният адрес на бебето, така и избраното име на бебето. Любопитен факт е, че ако родителите не са постигнали съгласие относно името на детето и не е избрано такова, то длъжностното лице избира и дава име на детето, което счита за подходящо, както и че може да бъде отказана регистрация и вписване на дадено име, ако то е опозоряващо, осмиващо или обществено неприемливо.
  • Освен данни за майката в акта се посочва и бащата, ако той припознае детето, преди да бъде съставен актът за раждане и ако майката не оспорва това припознаване. Припознаването само обявява биологичната връзка между дете и родител – най-често между бащата и детето, но без да я доказва.

Проект: Актът за раждане да е равносилен на документ за самоличност

Как се издава акт за раждане на българче, родено извън границите на страната ни?

Това е по-сложна ситуация и при нея издаването на акт за раждане включва:

- В акта за раждане, когато то е настъпило извън границите на България, задължително се вписва българското гражданство на титуляря и на родителя или родителите, ако бащата е известен и има припознаване.

- Чуждестранният акт за раждане се представя в оригинал, оформен съгласно изискванията на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

- Оригинално удостоверение за раждане се издава след съставяне на акт за раждане в Република България.

Столичната община обжалва акта за раждане на бебето на еднополова двойка

- При раждане на българче извън границите на България майката и бащата могат да поискат от представител на българското консулство да бъде съставен български акт за раждане на детето. Срокът за предявяване на подобно искане е до 6 месеца от датата на раждането.

Въз основа на акта за раждане може да бъде заявено издаване на удостоверение за раждане. Това е и разликата между акт за раждане и удостоверение за раждане – едното се издава, но реално не пускате заявление, за да го получите, съхранява се в общината по местоживеене като акт за гражданско състояние, а другото – удостоверение за раждане – се издава въз основа на заявление след издаден акт за раждане. Копие на акта за раждане няма да получите, ще получите удостоверение за раждане въз основа на акта.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес