Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е най-честата причина за конденз по дограмата?

18 януари 2024, 13:32 часа

Зимата е сезонът, през който кондензът ни притеснява най-много, тъй като с падането на температурите, той често се настанява трайно в дома ни. Капчиците, които се образуват по стъклата и дограмата в жилищата и офисите ни обаче, както и тези върху любимото ни возило, нямат място там, тъй като увеличават нивата на влага, следователно и опасността от развитие на вредните за здравето особено при възрастни, хронично болни, белодробно болни хора и малки деца мухъл и плесен, а що се отнася до кондензът върху стъклата на автомобила, той намалява видимостта и създава риск от произшествия.

Така на преден план се появява през студените месеци въпросът каква е причината за конденз по дограмата и как да се справим с него.

Причина за конденз по дограмата

Температурните разлики през зимата – топлото помещение и студът вън са в основата на конденза по стъклата. Ако сте обзавели дома си с най-новите стъклопакети и въпреки това има конденз между двете стъкла, то е редно да потърсите причините и в себе си, и в майстора. Примиряването със ситуацията ще породи верижни проблеми и ще ви създаде грижи – от загрозяващите дома ви мухъл и плесен до кашлица, хрема, обриви и дори асматичен пристъп от мухъла при предразположените към такъв.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Нашите действия, навици и нивата на влага в дома също могат да породят риск от конденз по прозорците и дограмата. Имате растения пред стъклата? Премахнете ги незабавно. Важно да знаете както причините за конденз по дограмата, които ще споделим с вас, така и начините да се справите дългосрочно и сигурно с проблема, за да не ви притеснява цяла зима.

Последствия от системния конденз по дограмата

Кондензът върху алуминиевата дограма в дългосрочен план води именно до образуване на мухъл в и около прозорците, както и по стените, а той – до здравословни проблеми или поне до риск от такива. Кондензът по дограмата обаче влияе зле не само на вашето здраве, но и на вашия джоб, водейки до проблеми, изискващи скъп и трудоемък ремонт.

Гипсокартонът в стените около прозорците е податлив на увреждане от влага, каквато кондензът системно създава. Метални части като панти и винтове могат да корозират и уплътненията на прозорците могат да се повредят. Това не е малък риск и не си заслужава да го поемате, защото всяка една повреда ще коства средства от бюджета ви.

По-малко известен риск от системен конденз по дограмата е лошото качество на въздуха в помещението, свързано с проблема – с кондензацията върху дограмата.

Обикновено алуминиевата дограма отлично предпазва от загубата на топлина и по този начин намалява разходите за електричество, ако е монтирана правилно. Много собственици на жилища с алуминиева дограма смятат, че при правилен монтаж не трябва да виждат конденз и обвиняват само майстора за това. Реално дори при идеален монтаж можем да видим досадните капчици, ако не се грижим за нивата на влага в дома – сушим чисто мокрите дрехи в помещенията, не използваме влагоабсорбатор, справяме се с парата в банята, като оставяме вратата отворена, за да се разсее в другите помещения, готвим на котлона или просто варим чай през студените зимни утрини, без да включим аспиратора и т.н.

Всички тези наши грешки неминуемо водят до конденз, без да има проблем с монтажа и дограмата. Ако обаче не ги допускаме и въпреки това проблемът остава, то е време за среща с майстора. Макар че донякъде кондензът върху алуминиевата дограма да е очакван и изпотяването на прозорците да е естествено явление, тъй като алуминият е метал, който има тенденция да пренася лесно топлината и студа, не е редно да позволим на проблема да ни притеснява през цялата зима, рискувайки здравето си.

Съвети за предотвратяване на конденз по дограмата

  • Монтирайте вентилатор в банята и мокрите помещения, отвеждащ влагата извън дома ви.
  • Заложете на качествени влагооабсорбатори в няколко помещения.
  • Използвайте сушилня  машина, а не стаята си като такава.
  • След като сте използвали котлона, оставете абсрбатора да работи поне ще половин час.
  • Ограничете броя на растенията, които отглеждате в дома си, до минимум.
  • Проверявайте добре майсторите и дограмите, които избирате за дома си.
  • Инсталирайте вентилационен отвор на горната рамка на прозореца.
  • Потърсете най-съвременните модели алуминиева дограма, която не е толкова податлива на конденз, колкото онази, която сте монтирали в дома си преди години. Технологиите се развиват и вие може да се възползвате от това.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес