Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е ключовата разлика между йод и йодасепт?

05 юни 2024, 12:22 часа

Открит през 1811 година от Куртоа – френски химик, йодът днес намира приложение в индустриалното производство, фармацевтиката, земеделието, хранителната промишленост, медицината. За да разберем по-добре ключовата разлика между йод и йодасепт, важно е да знаем  какво представляват, както и тяхното приложение.

Какво е йод?

Познаваме го по-скоро като шишенцето с течност от аптеката, с което ни обработваха ожулените колене като деца, отколкото като елемента от Менделеевата таблица.  Приложението му обаче далеч не се изчерпва с медицинското му значение, макар да е известно, че е от ключово значение за здравето на щитовидната жлеза и за синтеза на нужните ѝ хормони, като недостигът му води до кретенизъм и други тежки заболявания. 

В области, където има дефицит на йод в храната са чести проблемите, свързани с функционирането на щитовидната жлеза, като се регистрира понижена активност, водеща до наддаване на тегло, гуша, умора, депресия, поради което не е случайно добавянето на йод към солта – вероятно сте срещали на етикета изписано „йодирана сол“.

Наситен разтвор на калиев йодид за лечение на остра тиротоксикоза – твърде активна щитовидна жлеза – намира приложение в медицината. Действително най-популярната и масова употреба на йод, достъпна в домашни условия, е свързана с медицината – обработката на рани и за дезинфекция и борба в гъбички и бактерии, като е от особено значение в хирургията, тъй като има мощно антибактериално действие и не е нужно голямо количество, за да постигне целите.

Храни с високо съдържание на йод, които да добавите в хранителния си режим

С приложението на йод върху кожата обаче трябва да се подхожда с повишено внимание, тъй като са възможни както увреждане на тъканите и изгаряне, ако е висока концентрацията, така и алергични реакции, които могат да варират по тежест – от леки – местно зачервяване, до тежки – анафилактичен шок и всички, свързани с него, животозастрашаващи последствия.

Алергичният шок е изключителна рядкост при външно приложение – върху кожата, но е напълно възможен нежелан страничен ефект на парентералното приложение на йодни рентгеноконтрастни вещества в рентгенологията.

Йодът обаче все по-често се използва за дезинфекция в градинарството. Опитните градинари знаят, че с няколко капки йод във вода могат да дезинфекцират насажденията си и да ги предпазят от редица болести, спестявайки си употребата на препарати, съдържащи химия.

Друго важно приложение на йода, което касае земеделието, е употребата и значението му за борба с градушките, които унищожават насажденията. Така йодът помага на заетите със земеделие по няколко начина. Йодните съединения намират приложение като катализатори, стабилизатори, бои, оцветители, пигменти, фармацевтични и санитарни продукти и проявители във фотографията.

Йод в градината - ето кога и как се използва

Какво е йодасепт?

Йодасептът е медицински продукт, който може да бъде закупен без рецепта от аптеката и прилаган върху рани от всякакъв характер включително рани от залежаване, за дезинфекция на кожата, при изгаряния, гнойни кожни обриви, кожни заболявания, причинени от бактерии и гъбички с последваща инфекция.

Йодасепт е лесен за употреба и много по-лесен за прилагане от други форми на  йода, предлагани във фармацевтичната промишленост, тъй като е готов продукт.  Най-добрият начин за приложение, както и съвети за безопасност, ще откриете в листовката на самия продукт. Не пропускайте да ги изчетете и да се съобразите с тях, тъй като по този начин се намалява рискът от нежелани странични ефекти.

Каква е разликата между йод и йодасепт?

Познавайки какво е йод и какво е йодасепт става явно какви са разликите между тях. Докато йод наричаме самия химичен елемент в Менделеевата таблица и говорим за продукт с разнообразни приложения в зависимост от формата му и начина на приготвяне, то йодасепт е мас, готов продукт под формата на крем, който се използва изключително във фармацията за прилагане върху кожата. Докато йодът се прилага и за щитовидната жлеза, и в производството, и в рентгенологията, и в земеделието и прочие, то йодасепт се прилага само в медицината и само върху кожата, съдържа строго определено количество повидон-йод и успешно атакува гъбични, бактериални и други кожни инфекции.

Статията има само информативен характер.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес