Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как руснаците в Сибир пият водка - научете техният майсторлък!

13 декември 2022, 19:00 часа

Водката е напитка с алкохолно съдържание от 40 до 56 алкохолни градуса в нейната родина – Русия, и не по-малко от 37.5 градуса в Европейския съюз.

Уискито и водката редовно си оспорват първите места в класациите за най-консумирани концентрирани алкохолни напитки в света. Но в начина на пиене на водката на Запад и в Русия има съществена разлика – в западните страни тя най-често представлява съставна част в различни алкохолни коктейли, докато класическата й консумация в Русия е чиста, придружена с многобройни „закуски“, т. е. мезета.

Както е известно, водката отдавна е част от руската култура. Някога богатите московски търговци започвали коледните празници, като сядали на трапеза с водка и 64 вида мезета.

А жителите на Сибир, очевидно поради „загряващите“ свойства на тази напитка, отдавна са превърнали правилното пиене на водка в цяла наука. Какви са нейните главни „теореми“?

В коя държава се произвежда най-добрата водка? Отговорът ще ви изненада

Подготовка за пиене на водка

Отивайки на празненство, където има очакване да се пие водка, никой не иска да се напие от втората или третата чаша. За да не се случи това, преди празника трябва непременно да хапнете нещо засищащо - дали ще е сандвич или овесени ядки, вие избирате. Главното е да не отидете „на гладен стомах“. Мнозина пият активен въглен час-два преди трапезата – на десет килограма телесно тегло по една таблетка. Това намалява всмукването на алкохола в кръвта.

Водката не трябва да се смесва с други алкохолни напитки или да се разрежда с газирани. Така алкохолът прониква по-бързо в кръвта и човек моментално се напива. Може да се „разрежда“ с натурални сокове - доматен, портокалов, касис и т. н. Съдържащите се в тях витамини и полезни вещества предпазват организма от въздействието на радикалите и извеждат вредния холестерол.

Кой е откривателят на водката и как се прави?

Защо не е добре да се пие водка на празен стомах?

Водката „на гладно“ ще причини бързо опиянение и тежък махмурлук, а вътрешните органи ще бъдат много по-увредени, отколкото, ако сте пили на пълен стомах. Процесът е ясен: 15% от етиловия спирт се разпада преди абсорбирането му в кръвоносната система - а останалата част влиза в червата и се абсорбира в кръвта. Само си представете: принуждавате черния дроб да преработи 85% етилов спирт поради липса на „задържащи бариери“ от храна.

При това, щом човек консумира алкохол на празен стомах, кръвоносните съдове се разширяват доста по-бързо, отколкото, ако разполагат с калории, които забавят усвояването. Има и дългосрочни ефекти: например, нарушаване функциите на бъбреците и черния дроб.

Как да замезваме правилно?

За да не изпада човек в алкохолни крайности, трябва да се научи да замезва. Неправилното мезе, разбира се, няма да ви убие, но ще влоши махмурлука. Мезетата са изключително важни при консумацията на водка.

Тези 4 мита за водката ще ви накарат да ахнете от изумление

Експертите наричат ​​зеленчуците и плодовете най-добрият вариант за мезета. Особено се препоръчват ябълките - те съдържат диетична целулоза и пектин. Приятни за замезване са кисели краставички, мариновани гъби, кисело зеле,. А за допълнителни, по-солидни мезета - сланина, пача, шунка. Солената и пушената риба може също да бъдат добра „закуска“ за водка: херинга, сьомга, скумрия, есетра, хайвер. Но не се препоръчват колбаси или варена риба. Пресни домати или кашкавал също не са добри мезета, тъй като те включват процеса на ферментация в храносмилателните органи.

Водката е по-приятна за пиене охладена на малки глътки. Най-добре е да завършите трапезата с чаша силен чай с мед - а преди лягане се поглезете с резени грейпфрут, портокал или кисели плодове. По този начин ще компенсирате намалелия витамин С в организма.

Остава да запомним най-важното: водката е царска напитка, чиято цел не е да напие – а да развесели!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес