Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се кръстят християните – защо има разлика между тях?

11 октомври 2022, 13:16 часа

Християни сме, защото вярваме в Бог, чиито син Христос, слезнал на земята, ни е научил на това. Кръстим се, защото именно на кръст завършва пътя си на земята Божият син, за да отвори очите и душите ни за вечността, за Бог и за победата на живота над смъртта. Кръстим се, когато се молим, когато болест и тревога изпълнят дните и молим изцеление, кръстим се и когато сме здрави и молим Бог да ни съхрани все така, когато посрещаме църковните празници и когато изпращаме любими хора на вечния им път, но знаем ли как и защо точно се кръстят християните? Известна ли ни е причината за разликата в начина, по който се кръстят католиците и Източноправославните християни?

Какво се носи в църквата на Благовещение?

Как се кръстят християните?

Кръстенето е християнска благословия, която поставя знака христов на всеки от нас. Дясната ръка със събрани към дланта кутре и безименен пръст и съединени във върховете палец, показалец и среден пръст е тази, с която се кръстят Източноправославните християни. Прибраните към дланта пръсти сочат слизането на Исус на земята, а пръстите, събрани във върховете, символизират светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Свети Дух.

За разлика от Източноправославните християни католиците се кръстят и молят Бога с лявата ръка, макар те също да са християни.

Кръстът – символ на вярата

Освен как се кръстят християните ще насочим вниманието ви и към символа на вярата – кръста. Кръстът като символ на вярата на християните често е носен на верижка близо до гърдите. Традицията да се носи кръст на врата датира от V век и произхожда от Сирия, Палестина и Египет, където са погребани голяма част от светите мъченици. Един от най-старите кръстове у нас е намерен в района на Силистра. Съхраненият символ на вярата и безсмъртието на душата, символа на Христовата саможертва мнозина продължават да носят и днес.

Какво да носим и как правилно да се държим в църквата?

Защо има разлика в начина, по който се кръстят християните, и кои са причините за обуславянето ѝ?

В онези далечни времена до XVІ век всички християни се кръстили по един и същи начин, докато в наши дни Източноправославните християни се кръстят с дясната ръка, докосвайки първо челото, след това гърдите, последвани от дясно и ляво рамо, а католиците се кръстят с лявата ръка. Съществен въпрос в случая е не само как се кръстят християните, но и какво се случило, че се е зародила разлика в начина, по който се кръстят християните?

Причината се корени в църковните борби между Изтока и Запада, а те пък са резултат от политически интриги. Тоест политиката е в основата на различията в начина, по който и днес се кръстят християните. Важно е да отбележим, че различията са въведени умишлено с цел поставяне на разделителна линия между Източноправославни и Западноправославни християни. Начина на кръстене е просто едно от тези изкуствено въведени различия и разделения. С цел засилване на разликата в начина на кръстене е прието католиците не само да се кръстят с лява ръка, но и след като докоснат челото и гърдите си, да преминат първо към лявото рамо и накрая към дясното. Реално подобно кръстене изглежда като огледално на начина, по който се кръстят Източноправославните християни, съхранили старата традиция и начин на кръстене. В определен момент католическата благословия изоставя и трите пръста, които Източноправославните християни събират във върховете им, за да се прекръстят, и се връща към дланта по време на прекръстване. Някога обаче, преди политиката да се намеси в религията, начинът на кръстене е бил еднакъв за всички християни.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес