Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва планетата най-близо до Слънцето

17 март 2024, 12:58 часа

Планетите в нашата Слънчева система представляват вълнуваща и загадъчна част от космоса, която винаги ни привлича с необятните си тайни и феномени. В тази статия ще разгледаме коя планета е най-близо до нашата звезда и какви особености я характеризират.

Меркурий - най-близката планета до Слънцето

Сред деветте планети в нашата Слънчева система, най-близката до Слънцето е Меркурий. Тази малка планета се върти на най-близко разстояние от нашата звезда, което я прави един от най-интересните обекти за изучаване в нашата галактика.

Защо Меркурий е толкова странен?

Името на планетата Меркурий е вдъхновено от древноримския бог Меркурий, който бил пратеникът на боговете и покровител на търговците, и пътешествениците. Името идва от бързото движение на планетата по небето, което напомня на бързите движения на бога Меркурий.

Слънчева система

Особености на Меркурий

Меркурий е най-малката планета в нашата Слънчева система и представлява скално тяло, подобно на Земята. С диаметър от около 5 000 км, тя е една от четирите земеподобни планети в системата. Нейната повърхност е покрита с кратери, скали и прах, което я прави много сходна на Луната.

Как се казва най-малката планета в Слънчевата система?

Поради своето близко разстояние до Слънцето, Меркурий е изложен на големи температурни вариации. Температурата може да достигне до 430 градуса през деня и да падне до -180 градуса през нощта.

Ретрограден Меркурий

Една от най-интересните характеристики на Меркурий е неговото ретроградно движение. Това означава, че планетата периодично изглежда, че се движи назад по небето от гледна точка на Земята. Този феномен се случва три до четири пъти годишно и може да влияе на комуникациите, мислите и транспорта на Земята.

Откриха полярни сияния на Меркурий (ВИДЕО)

Меркурий, най-близката планета до Слънцето, е изключително интересен обект за научни изследвания и наблюдения. Неговите особености, включително ретроградното движение и екстремните температури, го правят уникален и загадъчен обект в нашата космическа среда.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес