Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се държат котките малко преди смъртта: 7 предупредителни знака

08 юни 2024, 21:11 часа

Домашните котки живеят средно около 15 години. През това време домашният любимец се превръща в истински член на семейството, те са обгрижвани и притеснени, искрено обичани и винаги се опитват да помогнат, ако внезапно се случи беда. Има котки, които живеят до 20 години или дори повече - това се влияе от генетиката, храненето, начина на живот, околната среда и наличието на различни заболявания.

Учените вече са доказали, че котките, както повечето животни, усещат предстоящата си гибел. По това време в тялото им настъпват определени промени, които принуждават животното да промени стратегията си на поведение. Външният вид на домашния любимец също става различен; внимателен собственик определено ще обърне внимание на това.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Промени в поведението

Котката иска да се скрие. Това е древен инстинкт, който не може да бъде избегнат. Болно или умиращо животно се опитва да се скрие, за да се предпази от хищници. Домашният любимец ще търси най-уединените места, където е трудно да се изкачи и още по-трудно да го измъкнете от там.

Става много привързан. Животното внезапно започва да ви следва, непрекъснато търси контакт и буквално ви затрупва с вниманието си. Специалистите предполагат, че по този начин котката търси подкрепа, до известна степен дори утеха и състрадание.

Заема неудобни пози. Вниманието на собственика е важно тук: трябва да обърнете внимание на факта, че животното седи или лежи някак странно, никога преди не е правело това. Това се дължи на факта, че котката става много слаба и вече не може напълно да се контролира. През този период е важно да подредите най-удобната къща за вашия домашен любимец и да го предпазите от всякакви дразнещи фактори.

Отказва храна и вода. Така животното се опитва да намали натоварването на тялото си, за да спести възможно най-много енергия. Няколко дни преди смъртта котката може да не яде и дори да не пие нищо.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Промени във външния вид

Козината става матова и небрежна, което затруднява грижите за вашия домашен любимец.

Очите често сълзят.

Погледът става безжизнен, характерно немигащ, което показва, че котката преминава през труден период.

Появява се специфична миризма

В последните часове от живота си котките практически не могат да се движат. Те често имат учестено дишане заради неспособността на белите дробове да циркулират нормално въздуха. Животните също могат да изваждат върха на езика си - това показва слабост и умора на дихателните мускули. Погледът напълно става стъклен, котката вече не реагира на хора или каквито и да е дразнители.

През този период е много важно да сте близо до вашия домашен любимец. Присъствието на любимия му собственик може да му помогне. Достатъчно е просто да седнете до него, да кажете мили думи - всичко това ще донесе комфорт и спокойствие.

Подкрепата е важна за всички

Кучетата, както и котките, знаят кога дните им са преброени. Те се държат много спокойно, но винаги търсят любимия си собственик.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес