Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сами да поправите теч от мивката в дома си?

15 юли 2023, 20:28 часа

Течаща мивка може да бъде разочароващ и скъп проблем за собствениците на всяко жилище. Не само губите вода, но също така може да доведе до развитие на мухъл и повреда на вашите шкафове и подови настилки. За щастие, отстраняването на течове от мивката често има просто и евтино решение, което попада в категорията „Направи си сам“.

Или иначе казано - няма нужда да викате майстори, а може да се справите сами за няколко часа. В тази статия ще разгледаме стъпките, които трябва да предприемете, за да поправите този тип проблеми и ще предоставим съвети как да предотвратите бъдещи течове.

Идентифициране на източника на теча

Преди да можете да поправите каквото и да е, трябва да идентифицирате източника на теча. Най-честите причини за течаща мивка са износена шайба или корозирало легло на клапан. За да определите кое от тях причинява проблема, ще трябва да изключите подаването на вода към мивката и да махнете дръжката и чучура. Можете да намерите подробни инструкции за това в сайта на производителя (ако е по-нов модел) или чрез бързо търсене онлайн. 

5 бюджетни трика, които ще ви спестят много пари за ремонт на дома

Отстраняване на теча

След като идентифицирате източника на теча, можете да започнете да го поправяте. В повечето случаи ще трябва да смените причинителя на теча, като основните заподозрени са споменати в предходния абзац. Тези части се предлагат в повечето железарии и са сравнително евтини. За да ги смените, просто премахнете старата част и я сменете с нова. Не забравяйте да следвате внимателно инструкциите на производителя и не забравяйте да спрете подаването на вода, преди да започнете.

Предотвратяване на бъдещи течове

За да предотвратите бъдещи течове, важно е да се грижите за вашата мивка и нейните компоненти. Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

- Не използвайте абразивни почистващи препарати или тампони за почистване на вашата мивка или кран.
- Избягвайте да използвате мивката си като дъска за рязане или да поставяте тежки предмети върху нея (ще се изненадате колко хоа го правят)
- Поправяйте течовете веднага щом ги забележите, за да предотвратите по-нататъшни щети.
- Редовно проверявайте мивката и крана си с професионален водопроводчик.

Предприемайки тези стъпки, можете да предотвратите бъдещи течове и да гарантирате, че вашата мивка и кран ще издържат години напред.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес