Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

26 април 2024, 13:22 часа

Необичайно топлото време събуди спомените ви за морето, шума на вълните, ледено студената бира и вечната класика – риба с пържени картофки? Докато правите планове за дълго очакваната лятна почивка и преглъщате при спомена на запържената до златисто цаца, изхрупкана на брега с крака, потопени във вълните, галещи горещия пясък, може да опресните кулинарните си умения как се пържат бланширани картофи така, че да хрупкат и те и да оставят сладка следа върху небцето ви.

Приготвянето на хрупкави картофки, чиято сърцевина е мека, но не е останала сурова, а е идеално приготвена, може да се окаже предизвикателство дори за опитните домакини. Често, ако съумеем да постигнем онази неустоима хрупкава коричка, сме препържили картофите и те стават твърди или напротив – вътрешността им е леко сурова.

Няколко хитри, лесни и работещи трика от кухнята на добрите шеф майстори на златната лятна класика ще ви помогнат да откриете тайната как се пържат бланширани картофи, които да ви изненадат с хрупкавостта си. Имате време да изпробвате всички и да откриете онези съвети, които най-добре работят при вас и дават най-добър резултат във вашата кухня, за да сте готови за лятото.

Как правилно се пържат бланширани картофи – съвети за хрупкаво лятно изкушение

-          Правилната мазнина

Не може да се радвате на хрупкави златисти картофки, ако ги пържите с мас или ако използвате многократно употребявано олио. В първия случай те ще имат непривичен аромат и ще станат меки, във втория ще почернеят и златистият цвят ще остане мираж. Не пестете от качествената мазнина и от нейната смяна, ако как правилно се пържат бланширани картофи е въпрос, важен за вас. Качественото слънчогледово олио, което сменяте след 2-3 пържения, е най-добрият избор за вкусни, златисти, хрупкави картофки.

Най-вкусните картофи по селски се приготвят така

Противно на очакванията на повечето домакини току-що налятото олио не е перфектният избор, по-добра работа за хрупкави картофки върши олио, което вече е използвано веднъж. Чудесна работа ще ви свърши и всяко неутрално олио с висока точка на дим. Под неутрално визираме такова, което няма наситени вкус и аромат, които да променят този на картофите. Ореховото олио, както и зехтинът, например са твърде ароматни и наситени като вкус и не са подходящи за пържени картофки, тъй като драстично променят вкуса им.

-          Двойно пържене

Вероятно се чудите какво имаме предвид? Тайната за постигане на перфектните пържени картофи е да ги изпържите два пъти. Елиминирането на по-голямата част от влагата на вашите картофи преди второто пържене е от ключово значение за получаването на хрупкав вкус и златист цвят.

Да, двойното пържене е двойна работа, но резултатът така приятно ще ви изненада и ще останете и вие, и всички, на които поднесете картофките, така доволни от вкуса им, че няма да се колебаете дали да отделите отново време за двойно пържене следващия път, когато приготвяте картофки. Не знаете как се пържат двойно картофки и каква всъщност е технологията? Ще ви помогнем да се справите, стъпка по стъпка.

Как правилно се пържат бланширани картофи и как небланширани – следвайте стъпките

Ако сте начинаещи в дебрите на кулинарното изкуство, ако не сте приготвяли пържени картофки, ако сте опитали много начини, но все нещо не ви достига, за да получите онези уникални вкус, аромат и хрупкавост, следвайте стъпките. Един урок по хрупкаво лято за начинаещи и напреднали, за всички. Стъпки 1, 2, 3 и 4 трябва да ги пропуснете, ако имате пред себе си вече бланширани картофи. Ако не са, те ще ви припомнят как да ги бланширате.

Засаждане на картофи - кога е най-добре да го направите през 2024

1. Добре е да накиснете обелените и измити картофи в смес от вода и оцет за няколко часа – лъжица оцет на галон вода. Тайната на накисването е свързана с премахване на излишното нишесте и насърчаване на хрупкавостта.

2. Подсушете картофите добре. Не само влагата ще доведе до пръскане на горещото олио по време на пържене, но и тя далеч не допринася за хрупкавостта. Използвайте суха, чиста кърпа за целта.

3. Бланширайте картофите, като ги изпържите на 325 градуса за 3 до 6 минути – времето зависи от дебелината, на която сте ги нарязали. Най-тънките съвсем естествено ще са готови най-бързо. Как да разберете, че са готови, бланширани? Пробвайте да ги огънете. Успеете ли, без да се счупят, готови сте.

4. Охладете картофите. Те трябва да изстинат, преди да ги потопите за второто пържене, при което целта е златист загар и хрупкава коричка. Ако имате пред себе си вече бланширани картофи, работата ви се улеснява, тъй като ще пропуснете стъпките до тук.

5. Време е за второто пържене, ако картофите ви не са били бланширани, или за първото, ако са. Пържете само 2-3 минути на 375 градуса и извадете, щом добият златист загар.

6. Поднесете след 5 най-много 7 минути. Когато изстинат, картофките губят и вкуса, и аромата, и хрупкавостта си, а не това търсим като резултат, нали?

 

Приятно хрупкане!

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес