Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поддържаме кухненските ножове

07 април 2022, 14:55 часа

Ножът е един от най-важните прибори, с които всяка домакиня или професионален готвач боравят всеки ден. Всеки от тях има нож за рязане на хляб, нож за риба, нож за обезкостяване, нож за рязане на плодове и зеленчуци и т.н. Дългата им и ежедневна употреба води до тяхното захабяване и невъзможността с тях да се работи както трябва. За да не се случи това е добре да знаете, как да ги поддържате, за да ги ползвате още дълго време. 

Нека започнем с правилното избиране на ножа с който ще работите. Специалистите кулинари ви препоръчват да инвестирате повече пари, за малко по-скъп нож. Защо ли? Защото те са двустранно заточени с кована стомана, по цялата си дължина и са по-остри и по-здрави и ще ви служат дълги години. Освен това, тези остриета не се нуждаят от често или ежедневно заточване.  С тях можете да режете цели 3 месеца, без да се налага да правите това, а когато се наложи, трябва да използвате подходящо точило за ножове.

Неизменна част от процеса на рязане освен ножа е и дъската, върху която режем месо, зеленчуци или други продукти. Нейната повърхност е от голямо значение, за здравината и остротата на ножовете. Топ кулинарите съветват да използвате стандартните дървени или пластмасови дъски, а не да режете директно върху  мраморните, керамични или стъклени плотове.

Почти всяка съвременна домакиня има съдомиялна в кухнята си. Тя пести много от време й  и в нея може да измие накуп много прибори за готвене и хранене. Освен всичко друго така тя предпазва и  ръцете си от препаратите за миене на съдове. Нещото, което трябва да знаете е, че не трябва да миете ножовете си в съдомиялната, защото така повърхността им може да се повреди. По-добрият начин е да ги измиете на ръка, под течаща вода, да премахнете всички налепи по тях и след това да ги подсушите добре, за да ги предпазите от ръжда.

Не на последно място, трябва да знаете как правилно да съхранявате ножовете си. Всеки от нас обикновено слага всичките в предназначеното за това отделение в чекмеджето, а това е грешно, защото така се уврежда острието им. По-добрият вариант е да ги държите на дървена поставка, където за всеки нож има отделно отделение.  Има и метални поставки за ножове, които се монтират на стената, което е най-добрият вариант, защото така се пести място, а ножовете висят добре подредени и винаги са ви под ръка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес