Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как прането да стане снежно бяло и да ухае на чисто

23 април 2022, 10:15 часа

Всяка от вас знае, че е много трудно белите тъкани да станат наистина изкрящо бели при пране. Причината е в това, че упоритите петна много трудно се премахват от тях, а самите те много лесно се захабяват.  Това ни кара да използваме различни препарати, с чиято помощ  да постигнем желаната белота на дрехите си.

Най-известният и най-използваният от тях е белината, която наистина дава резултат, но пък и много  отслабва тъканите, мирише неприятно, а е и силно токсична.  Друг неин недостатък е ,че може да се ползва само за бели дрехи и попаднала върху цветните материи, оставя петна върху тях, които след това с нищо не можем да премахнем.

Знаете ли, че има и други начини, бялото пране да стане изкрящо и едновременно с това да ухае прекрасно и че можете да го постигнете с други различни средства, които ги има във всяка кухня?  С тяхна помощ също толкова добре ще се справите с тази задача.

Избелването на пердетата в кухнята е доста трудна работа, защото те са папоени с миризми от готвенето, прашни са  и са опушени от цигари.  За да премахнете всички тях и да върнете белотата им, можете да ги накиснете в корито с топла вода, в която сте разтворили  1 супена лъжица сода за хляб. Оставете ги така, докато вода истине и след това ги изперете в пералнята.

Покривките  и платнените подложки за храна са подложени на зацапване ежедневно. По тях често има петна от храна, кафе, вино, мазнина и т.н. Всички тях можете да премахнете, като сипете разтвор на водороден пероксид върху самите петна и добавите от него и в легена с топла вода, в който да накиснете след това покривката.  Така всички мазни и мръсни петна ще се разтворят и изперат по-лесно, а тъканите няма да се увредят.

Неприятната миризма от дрехите, които са стояли няколко дни в коша за пране, можете да премахнете с помощта на паста, приготвена от сода за хляб. Трябва ви само половин лъжичка от нея, разредена с малко вода. Нанесете я върху дрехите, в областта на врата и мишниците и след това изперете дрехите в пералнята.

Содата за хляб може да ви послужи и за избелване на белите дрехи. Просто при пране, трябва да добавите в пералнята 1 супена лъжица сода, разредена с вода и както обикновено да ги изперете. И запомнете, не сипвайте содата директно върху  тъканите, защото така ще ги повредите.

 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес