Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как побелялата коса да възстанови оригиналния си цвят?

17 ноември 2023, 14:33 часа

Вечната битка с годините и следите, които оставят върху телата ни, не е продукт на съвременното общество, въпреки че сега имаме повече инструменти от когато и да е било, за да постигнем целта – ваната с мляко на Клеопарта е заместена от ботокс, филъри, козметични процедури, пластични операции, добавки и хиляди козметични продукти, резултат от усилията  на учените, които помагат на дамите да останат млади. Или поне да изглеждат много по-млади, отколкото са.

Стресът, синята светлина от екраните, заседналият начин на живот, вредните навици, полуфабрикатите, хапването на крак, вредните храни, недоспиването, поддържането на бронзов тен през цялата година съсипват кожата и водят до преждевременно стареене, колкото и да се опитваме да останем млади с помощта на процедури и козметика. Колкото по-близо е старостта, толкова по-фанатичен е стремежът към вечна младост особено при популярните дами, а системните корекции и операции са в състояние напълно да обезличат и променят онези, които са попаднали в лапите му.

Да придадем на побелялата коса цвят обаче не се счита за драстична намеса в работата на майката природа и почти няма жена, която да не прикрива сивите си коси с боя. Системното боядисване – камуфлаж за един от признаците на остаряването – белите коси – не може да се определи като полезно за структурата на косъма, дори да се използват най-щадящите и безамонячни бои.

Можем ли да върнем цвета на сивата коса?

И макар да е сред най-евтините процедури, които можем да си подарите в салона за красота, разходът все пак не е малък в дългосрочен план – всеки месец в течение на десетки години. А и израсналите корени, избледнелият цвят, отмитата от косата боя са неприятни проблеми, с които се сблъсква неминуемо всяка дама с боядисана коса. По-икономично, по-полезно за косата, по-лесно и удобно би било, ако можем да предпазим косата от побеляване или ако е късно за това – да възвърнем естествения ѝ цвят. Не, не говорим за магия, а за наука. Вижте как.

Да възвърнем естествения на побелялата коса цвят

Имаме две новини за вас – лоша и добра. Лошата е, че не може да възстановите естествения цвят на косата си и да премахнете сивите коси, ако причината за тях е старостта. Добра новина е, че често ранното побеляване се дължи на причини, различни от генетични и старост и в тези случаи може да възвърнете естествения цвят на косата си. Сред причините за ранно побеляване, върху които може да въздействате, са стрес, липса на витамини и минерали, здравословни проблеми. Откривайки причината и въздействайки върху нея, работите за възстановяване на цвета на косата си. Такива причини могат да бъдат:

-          Дефицит на витамини и минерали

Ако в диетата ви липсват определени хранителни вещества, това може да повлияе на производството на меланин в космените фоликули, а когато той липсва, косата посивява и побелява. Дефицитът на витамин B12 е най-често срещаният виновник, както и дефицитът на фолиева киселина, на мед и желязо.

Лекар: Защо сивата коса може да се появи още в млада възраст?

Ако в рода ви няма хора, чиито коси са побелели твърде рано, както и ако не сте възрастни, а косата ви е сива, изследвайте нивата на тези витамини и минерали в кръвта. В случай на дефицит, той се лекува и косата ви може да възвърне естествения си цвят. Някои производители насърчават употребата на добавки за сива коса, в които популярните съставки включват биотин, цинк и селен, витамини B12 и D3.

-          Хормонален дисбаланс или хормонални колебания

Периодът непосредствено преди и по време на менопауза е рисков по отношение на побеляване на косата. Ако косата ви сивее, а сте в разцвета на младостта си, проверете и хормоните на щитовидната жлеза, както и като цяло хормоните в тялото си. Причината може да се крие в тях, а веднъж разрешена, тя ще отнесе със себе си и сивата коса.

Това е всичко, което може да направите. Всякакви твърдения за козметични магически средства и възвръщане на цвета чрез различни маски и с помощта на популярната рецепта с картофи например са мит и не отговарят на истината.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес