Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се варят яйцата, за да не станат сиви жълтъците им и да запазят яркия си цвят

27 октомври 2022, 18:43 часа

Въпреки че на пръв поглед варенето на яйца изглежда елементарно, то също има своите тънкости. Спазването им гарантира запазване на наситено жълтия цвят на жълтъците.

Често при приготвянето на твърдо сварени яйца много домакини се сблъскват именно с този проблем -  жълтъкът става сиво-зелен. Със сигурност яйцата не изглеждат особено апетитни, когато жълтъците им са оцветени в този нюанс.

Направете това преди да сварите яйцата и ще ги обелите само за 3 секунди

Но опитните готвачи имат една малка тайна, благодарение на която този проблем може да се избегне.

Топ трик за правилно варене на яйцата, който гарантира запазване яркия цвят на жълтъка

Този трик е открит от азиатските готвачи. Тайната му се крие в правилното количество вода, времето за готвене и протичането на самия процес.

Първо, трябва да определите правилното количество вода за количеството яйца, което желаете да сварите. За варенето на 10 яйца опитните готвачи използват 2 л вода.

Как да обелим яйце, чесън и картоф за секунди (ВИДЕО)

Второ, яйцата се слагат в тенджера със студена вода и едва след това тя се поставя на котлона.

Трето, след като водата заври, тенджерата се отстранява от котлона, покрива се с капак и се изчаква толкова време, колкото е необходимо за варене на яйца спрямо предпочитанията ви твърдо или рохко сварени яйца.

Ако искате да приготвите рохко сварени яйца, тогава трябва да ги задържите в гореща вода точно 6 минути. За приготвянето на твърдо сварени яйца са необходими 9 минути.

Още в магазина ще разберете дали яйцата са пресни, ако направите това

След като изчакате необходимото време, не забравяйте да излеете горещата вода в мивката и да залеете яйцата със студена вода - това гарантира по-лесното премахване на черупката им. 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес