Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да заменим скъпите продукти: 6 начина да спестим два пъти повече

03 април 2024, 14:11 часа

Всяко посещение в магазина може да бъде депресиращо, защото един и същ набор от продукти ден след ден струва все по-скъпо.

Как да замените скъпите продукти, като в същото време поддържате питателна диета?

Червена риба = херинга и скумрия

Основното предимство на червените риби (сьомга, пъстърва) е наличието на омега-3 ненаситени мастни киселини. Те предпазват от стареене, сърдечни заболявания и имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.

За съжаление, отскоро червената риба се превърна в удоволствие, меко казано, не е евтина. Но това не е проблем: нуждата на организма от омега-3 може да бъде повече от задоволена и от херингата и скумрията.

Те не отстъпват на благородните риби от червени породи по съдържание на този ценен елемент, но струват много по-евтино. И е по-добре да купувате херинга с тегло, а не във вакуумна опаковка. Така тя е по-евтина и по-полезна, защото във вакуумната опаковка губи част от полезните си свойства.

Между другото, лъвският пай от червената риба, продавана в търговски вериги, се отглежда в специализирани ферми. А там по правило добавят много съмнително полезни неща към рибния фураж: хормони на растежа, антибиотици и други химикали.

Не яжте тези 5 храни, когато е студено

Месо = карантия

Месото е източник на протеини, основен градивен материал за организма, както и на витамини от група В. Скъпото говеждо месо се счита за най-качественото от гледна точка на ползите. Но по отношение на съдържанието на протеини и витамини от група В птичето месо, черният дроб и сърцето са напълно сравними с него. А тяхното несъмнено предимство, наред с другото, е фактът, че тези пълноценни заместители на говеждото месо могат да спестят значителна част от семейния бюджет.

Освен това, заменяйки говеждото месо с пилешко или карантия, ще спестите и време, тъй като тези видове месо се приготвят много по-бързо.

Зехтин = слънчогледово олио

През последните години на зехтина се обръща твърде голямо внимание, като той се позиционира като най-ценната от растителните мазнини. Неговата уникалност обаче явно е преувеличена, както и цената му.

Според експертите първото място по полезност се заема от царевичното олио, второто - от лененото, а прехваленият зехтин е наравно с обикновеното слънчогледово олио.

Цитрусови плодове = кисело зеле

Портокалите, мандарините, грейпфрутите, лимоните и сладките чушки са основните източници на витамин С през зимата. В ябълките този витамин бързо се разрушава и до пролетта почти изчезва. Но киселото зеле е съкровищница на витамин С! То е единственият зеленчук, който при вкисване запазва витамин С за дълго време в същата концентрация. Освен това киселото зеле съдържа още един от най-полезните микроелементи - калий, който е необходим за нормалната работа на сърцето. А за чревната перисталтика киселото зеле е дар от Бога.

Добър заместител на цитрусовите плодове - касисът, който се съхранява добре в замразен вид. Храсти от този плод има почти във всеки градински участък. Замразете пресни плодове във фризера - и се поглезете със здравословни вкусотии през зимата.

Как да спестим пари от храна? 10 тайни, които разкрива разумната домакиня

Шоколад = сушени плодове

С вкуса на истинския шоколад не може да се спори: той е вкусен, с прекрасен аромат и според експертите спомага за производството на "хормона на щастието". Единственото съжаление е, че този продукт не е евтин.

В същото време можете да си доставите много удоволствие, като замените висококалоричния и скъп шоколад с натурални сушени плодове: , кайсии, сини сливи и др.

Сушените плодове не само ще спестят пари (осъзнаването на този факт също допринася за производството на "хормона на щастието"), но и ще донесат осезаеми ползи за здравето, тъй като са богати на минерали и фибри.

На вниманието на тези, които се борят с наднорменото тегло: калоричността на сушените плодове (270-290 ккал в 100 г) е доста висока, така че без мярка не бива да се отвличат. И все пак то е почти два пъти по-ниско от това на шоколада (554 ккал в 100 г).

Кафе = цикория

Този продукт е чудесен заместител на чаша еспресо или американо. Между другото, не само кафето ви помага да се развеселите, но и правилно приготвеният чай.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес