Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да възпитате емоционална интелигентност у детето си?

03 януари 2022, 19:20 часа

Емоционалното обучение е ежедневна работа с нашите деца и със себе си, чиито плодове ще повлияят на всички аспекти на семейния и индивидуалния живот. Да ги научиш да идентифицират, приемат и управляват емоциите си по здравословен начин, е ключът към тяхното щастие.

Основна част от родителството е емоционалното възпитание. Да ги научиш не само да идентифицират емоциите си, но и да ги приемат и изразяват по здравословен начин, е много важно за живота им.

Смърт на любим човек, идването на малко братче, много взискателен учител, злополука, когато влязат в пубертета, когато се отделят да живеят сами, започнат да работят, намерят си гадже, създадат приятелски отношения, когато станат родители и др. Това са само някои примери за ситуации, в които доброто емоционално образование им дава инструменти да ги изживеят по най-добрия начин, да се справят с тях или да ги преодолеят.

Възможността да напътстваме децата в това емоционално развитие означава, че като възрастни осъзнаваме как се справяме със собствените си емоции и какво генерират емоциите на детето в нас, и че можем да мислим и да работим върху това.

Как сме се научили да управляваме емоциите си?

На културно ниво можем да видим, че сме от различни поколения, в които емоциите не са били управлявани, а напротив, тенденцията е да ги потискаме или отричаме ​​и фрази като „не плачи“, „трябва да бъдеш силен", бяха много разпространени. „Не се страхувай“, „млъкни, виж как те гледат хората“, „не се ядосвай“ и т.н. От своя страна всички ние имаме определена история във връзка с управлението на емоциите, която идва от нашите родители или други представители на близкото ни обкръжение.

От друга страна, всеки има своя начин на изразяване на емоции и това е изключително важно за здравословното развитие не само на индивидуално ниво, но и по отношение на другите.

Дори днес много родители не говорят с децата по теми, които могат да бъдат трудни, за да не се чувстват зле или защото вярват, че като малки подрастващите „не разбират“ или „не осъзнават“. Но децата, дори и да са много малки, възприемат всичко, което се случва в обкръжението им.

Много е важно като родители да вземем предвид какви неща бихме искали да променим по отношение на начина, по който сме отгледани, да култивираме у децата си „емоционална интелигентност“, а не само да се фокусираме върху рационалната интелигентност.

Терминът "емоционална интелигентност", популяризиран от Даниел Гоулман, американски психолог и автор на книга със същото име, включва:

Емпатия (способност да се поставите на мястото на другия, да знаете какво чувства другият)

Изразяването и разбирането на чувствата

Контрол на настроението ни

Независимостта

Способността за адаптиране

Съчувствие

Способността за решаване на проблеми междуличностно

Постоянство

Сърдечността

Доброта

Уважение

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес